Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
Tak przygotowaną kapustę podałam córce na kolację wigilijną z makronem łazankowym,baaardzo jej smakowało :-)
650g kapusty kiszonej z dodatkiem marchwi
1 spora garść grzybów suszonych u mnie prawdziwki i podgrzybki
1 średnia cebula
3 liscie laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
4 ziarna jałowca
5-6 kulek pieprzu
1 łyzka przyprawy do bigosu
7-8 dużych łyżek oleju rzepakowego
Kapustę jesli jest zbyt mocno kwaśna przepłukać,odcisnąć i poszatkować drobniej.
Przełożyć do garnka,dodać pokruszone grzyby,liście laurowe,jałowiec,pieprz,ziele ang.i przyprawę do bigosu,zalać wodą i gotować do miękkości.Następnie odcedzic na durszlaku.
Na patelni rozgrzać olej , dodać drobno posiekaną cebulę,zeszklić.
Blaszkę lub naczynie żaroodporne wysmarować olejem ,przełożyć odsączoną kapustę ,po wierzchu polać cebulką razem z olejem. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem/wymieszać. Przykryć i,zapiekać około 40 minut i gotowe . . .
taką wege kapustę lubię ;)
OdpowiedzUsuńPychota, też uwielbiam taką kapustkę :) moja mama zawsze na Wigilię dodaje do takiej kapuchy ugotowaną fasolę ;)
OdpowiedzUsuńMnie po wigilii zostało sporo takiej kapusty.Dzisiaj robię krokiety z kapustą.Szczęśliwego Nowego Roku,życzę Tobie i Twojej córce.Krzysztof
OdpowiedzUsuń