czwartek, 5 września 2013

Złociste golonki indycze






Jako że kocham mięsko to dzisiaj zapraszam na goloneczki :)

Złociste golonki indycze

2 golonki z indyka (u mnie waga 700g)
2 łyżki soli
8-9 kulek ziela angielskiego
8-9 kulek pieprzu
7-8 listków laurowych
4 ząbki czosnku-duże (obrane)
sos chili z czosnkiem Tao-Tao wg.uznania
olej do wysmarowania blaszki

Umyte i oczyszczone golonki wkładamy do garnka,zalewamy zimna wodą,dodajemy w/w przyprawy oprócz sosu tao-tao i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości golonek.

Mięciutkie golonki wyciągamy z wywaru i studzimy.

Jak już są zimne nacieramy jej sosem tao-tao z wszystkich stron i układamy na blaszce wysmarowanej olejem i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 150*C do zarumienienia się skórek (w miedzy czasie przekręcamy żeby się za bardzo nie spaliły) i gotowe.

Podajemy z ulubionymi dodatkami - Smacznego :)

1 komentarz:

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .