sobota, 31 sierpnia 2013

Kluski śląskie Najłatwiejszy przepis






  • To są jedne,jedyne kluseczki którym nigdy nie mogę sie oprzeć ;)


    Ziemniaki ugotowane 1 kg ( wystarczy tak na 3 osoby)
    Mąka ziemniaczana (1/4 części)

    Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub dokładnie ugniatamy tłuczkiem,przekładamy do miski. Łyżką wyrównujemy powierzchnię.

    Wyjmujemy 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypujemy tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków. Wkładamy z powrotem wyjętą wcześniej część ziemniaków i zagniatamy ciasto.

    Potem formujemy kuleczki splaszczamy i robimy w nich dołeczek.

    Gotujemy w garnku wode z odrobina soli i wrzucamy kluski na wrzątek ,po wypłynięciu na wierzch gotujemy 2-3 minutki i wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej na talerz.

    Ja podałam z gulaszem :)

1 komentarz:

  1. Bardzo lubię takie kluski,szczególnie z gulaszem czy dobrym sosem.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .