To są jedne,jedyne kluseczki którym nigdy nie mogę sie oprzeć ;)
Ziemniaki ugotowane 1 kg ( wystarczy tak na 3 osoby)
Mąka ziemniaczana (1/4 części)
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub dokładnie ugniatamy tłuczkiem,przekładamy do miski. Łyżką wyrównujemy powierzchnię.
Wyjmujemy 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypujemy tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków. Wkładamy z powrotem wyjętą wcześniej część ziemniaków i zagniatamy ciasto.
Potem formujemy kuleczki splaszczamy i robimy w nich dołeczek.
Gotujemy w garnku wode z odrobina soli i wrzucamy kluski na wrzątek ,po wypłynięciu na wierzch gotujemy 2-3 minutki i wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej na talerz.
Ja podałam z gulaszem :)
Bardzo lubię takie kluski,szczególnie z gulaszem czy dobrym sosem.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuń