poniedziałek, 20 maja 2013

Żeberka na włoską nutę



Dzisiaj proponuję na obiadek pyszne żeberka wieprzowe :)


Żeberka na włoską nutę

700g żeberek wieprzowych
3 duże ząbki czosnku (przeciśnietego przez praskę)
3 łyżki ketchupu łagodnego
1 czubata łyżeczka bazylii suszonej
1 puszka pomidorów krojonych (400g)
por pokrojony w krążki (jasna część ok.10cm)
 2 duże łyżki przyprawy włoskiej  ziołowo-warzywnej z czosnkiem i chili ( Aglio,Olio e Chili)
1/4 szklanki przegotowanej wody
masło do wysmarowania blaszki/naczynia żaroodpornego

Umyte i osuszone żeberka kroimy na porcje między kostkami-odstawiamy.
Do większej miski dodajemy pomidory z puszki,pora,czosnek,ketchup,por,bazylię,przyprawę Aglio,Olio e Chili oraz sól i pieprz-całość mieszamy.Do tego dokładamy żeberka i znowu mieszamy żeby mięso dokładnie sie oblepiło marynatą.Odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie żeberka przekładamy na blaszkę wysmarowaną masłem,podlewamy wodą,przykrywamy i pieczemy w 180*C do miękkości mięsa-od czasu do czasu zaglądając czy sie nic nie pali (u mnie to było 1h 1 10min.)
Podajemy z ulubionymi dodatkami
Smacznego :-)

2 komentarze:

  1. Ewuś ale pyszności serwujesz... mmm :)
    Pozdrawiam,
    bornonheels - Iza

    OdpowiedzUsuń
  2. Za żeberkami nie przepadam, ale takimi chętnie bym się podelektowała

    OdpowiedzUsuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .