wtorek, 20 marca 2012

Pomarańczowe Pałki

Pyszne,soczyste,ostre i aromatyczne pałeczki mmmm :-)

8-10 sztuk pałki z kurczaka
1 duża pomarańcza
2 łyżeczki rozmaryn (suszony)
2 łyżeczki przyprawa do kurczaka (złocista)
3 łyżki sos chili z czosnkiem
1 łyżeczka czosnek granulowany
1 płaska łyżeczka papryka ostra w proszku
2 łyżki sos sojowy-ciemny
sól,pieprz (wg.uznania)

Umyte pałki wkładamy do miski.Dodajemy do nich wszystkie przyprawy oraz pokrojoną na cztery części pomarańczę (z jednej części wyciskamy sok na mięso) Wszysto mieszamy i wkładamy do lodówki na noc.

Na drugi dzień przekładamy pałki do naczynia żaroodpornego wraz z pozostałą marynatą i pomarańczą,przykrywamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy jedną godzinę i piętnascie minut  (grzanie góra,dół)

Pod koniec pieczenia odkrywamy pokrywę i podpiekamy mięso do uzyskania złocistego koloru.
Gorące przekładamy na talerze i podajemy z czym kto lubi.




SMACZNEGO :-)

4 komentarze:

  1. Często kurczak króluje na moim stole... zdecydowanie wykorzystam Twój przepis, bardzo mi się podoba

    OdpowiedzUsuń
  2. pomarańcze, rozmaryn, sos ....ale extra!

    OdpowiedzUsuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .