środa, 1 lutego 2012

Miętowy Halibut


To nowa moja propozycja na Halibuta.
Soczysty,rozpływający się w ustach Halibut ma świetny posmak mięty i pieprzu.Polecam :-)

POTRZEBUJEMY:

  • Halibut świeży (u mnie 150g na osobę) ale można zrobić większe porcje
  • 8 łodyżek mięta (świeża)
  • 1 łyżka oliwa
  • sol ziołowa,pieprz kolorowy (wg.uznania)
  • 1 plaster cytryny
Rybę myjemy-osuszamy ręcznikiem papierowym,przekładamy do miski.Łodyżki mięty płuczemy i osuszamy. Porwaną lub pokrojoną na mniejsze kawałki wkładamy do blendera wraz z łyżką oliwy-blenderujemy.Następnie rybę solimy i pieprzymy oraz wcieramy w nią miętę wymieszaną razem z oliwą.Całość kropimy cytryną i odstawiamy do lodówki na minimum 1h.Po tym czasie wykładamy halibuta do żaroodpornego naczynia,nakrywamy folią spożywczą.Rozgrzewamy piekarnik do 180*C i wkładamy całość na 25 minut.Wyciągamy i możemy podawać...
SMACZNEGO...

9 komentarzy:

  1. Śliczny halibut!
    Ta zieleń dodaje mu uroku.
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ewciu widzę, że u Ciebie też rybka :) Wygląda super :)

    Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kochana, to jest rewelacyjne! Mam straszną ochotę na wspólne pieczenie halibuta.. ;> Z Tobą! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo podoba mi się ten przepis na halibuta. Muszę wypróbować, szczególnie, że mam ochotę na rybkę. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. ojej, jaki swietny przepis
    dziekuje, napewno skorzystam
    Martyna

    OdpowiedzUsuń
  6. wspaniały! a ta zielenina imponująco podkreśla smak!i do tego mięta! ciekawe , ja nie robiłam jeszcze rybki w ten sposób i chętnie spróbuję. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za pomysł

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię halibuta, fajny przepis!

    OdpowiedzUsuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .