wtorek, 21 lutego 2012

Kotleciki z Polędwiczki


A dzisiaj mnie naszła ochota na polędwiczkę i wyczarowałam na prawdę pyszne kotleciki z polędwiczki które rozpływają się w ustach.Polecam :-):-)
Porcja na 5 osób,ewentualnie dla dwóch bardziej żarłocznych,wtedy wychodzi po dwa i pół kotlecika hihi ^^

 Polędwiczka wieprzowa (u mnie 450g)
1 papryka żółta(można dowolny kolor)
1 opakowanie ser mozzarella mini kulki (szt.w paczce 10)
1 łyżka przyprawa gyros
1 mała garść pietruszka (posiekana)
olej do smażenia
sól,pieprz,czosnek granulowany (wg.uznania)
nać pietruszki i szczypior do dekoracji (opcjonalnie)




Mięso myjemy,usuwamy błonki-osuszamy i kroimy na pięć części.Paprykę myjemy i odkrawamy z niej pięć płatów z każdej strony,następnie wycinamy w nich dziurkę (patrz zdjęcie).Pokrojoną polędwiczkę rozbijamy jak na kotlety z każdej strony lecz nie za mocno.Doprawiamy przyprawą,solą,czosnkiem i pieprzem.Na dość mocno rozgrzanym oleju smażymy mięso z obu stron po kilka chwil i przekładamy na blachę (u mnie taka od piekarnika) Na każdy kawałek mięsa układamy obrączkę papryki a w środek układamy po dwie mini-kulki mozzarelli.Rozgrzewamy piekarnik do 200*C wkładamy blaszkę (środkowa półka-grzanie góra-dół) i pieczemy do rozpuszczenia się sera.Podajemy od razu po przygotowaniu z dowolnymi dodatkami...


SMACZNEGO...

8 komentarzy:

  1. Przepadam za polędwiczką w takim w wydaniu! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie podane, a polędwicę kocham ;)
    pozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie!
    Szana-Banana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. polędwiczki uwielbiam, są delikatne, a podałaś je tak pięknie i radośnie!!! cudowności.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  4. Sam pomysł przypadł mi do gustu, choć nie używam gotowych mieszanek ziołowych, przez chemię. Wolę własne. Chętnie wykorzystam koncepcję. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis! uwielbiam polędwiczki wieprzowe:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Podoba mi się Twój pomysł, że smaczny to "oczywista oczywistość". Twoje polędwiczki prezentują się bardzo radośnie i bardzo wiosennie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam polędwiczkę, więc długo mnie przekonywać do tej wersji nie musisz :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeszcze ten roztopiony ser... kotleciki idealne :)

    OdpowiedzUsuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .