środa, 8 lutego 2012

Francuski a'la krokiet


Francuski a'la krokiet idealnie sprawdził się jako danie główne :-)
Na dwie porcje:

275g  cisasto francuskie (1 opakowanie)
350g kapusta kiszona
300g grzyby (ja miałam opieńki mrożone,ale mozna użyć innych leśnych grzybów)
1 żółtko
3 łyżki olej do smażenia
1 średnia cebula
2 płaskie łyzeczki przyprawa do bigosu (niekoniecznie)
4 paski ser żółty
sól,pieprz kolorowy (wg.uznania)

Grzyby rozmrozić i pokroić w kostkę.Kapustę ugotować do miękkości-wystudzić i posiekać dość drobno.Cebulę obrać i również pokroić w kostkę.Na patelni rozgrzac olej podsmażyć cebulę następnie dodać grzyby a na końcu kapustę.Doprawić przyprawami i chwilkę przesmażyć.Odstawic do wystygnięcia.Ciasto francuskie przekroić na pół.Na środek ułożyć farsz po całej długości a na farsz po dwa paski sera.Końce ciasta poprzecinać w paski (jak na zdjęciu) następnie zakładamy jeden na drugim tak jak byśmy robili warkocz.Całość smarujemy roztrzepanym żółtkiem i wkładamy do rozgrzanego do 170*C i pieczemy około 30 minut.

Do popicia podałam czerwony barszczyk.
SMACZNEGO :-)

6 komentarzy:

  1. fajnie wygląda, a o wiele szybciej się robi;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ladnie wyglada, ale to sie chyba nazywa kulebiak ...?

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo malownicze danie. Podoba mi się, bo odpada smażenie. Lubię ten sposób zaplatania ciasta, jest łatwy i niezwykle efektowny.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie dania w cieście francuskim. Szybko i smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. aż ślinka cieknie... mniammm ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo wykwintna wersja przaśnego kulebiaka! Cudo. :)

    OdpowiedzUsuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .