Dzisiaj przy niedzieli tradycyjnie powinien u nas królować rosół.Ale niestety dopadło mnie lenistwo i nie było a co ? Zawsze musi być ? Otóż nie !
Dzisiaj na obiad zrobiłam kostki z mintaja i wyszły smaczne.
Delikatny sos sprawia że są jest miękkie,soczyste i smakują wybornie :)
Porcja na dwie osoby:
4 kostki z fileta mintaja (miałam mrożone)
3 plastry sera żółtego
3 łyżki majonezu (u mnie light winiary)
6 dużych listków bazylii
3 gałązki natki
2 łyżeczki przyprawa do ryb
3 łyżki śmietany 18%
1 plaster cytryny
olej (do smażenia)
6 łyżek bułka tarta
1 łyżka oliwa
sól,pieprz cytrynowy (wg.uznania)
Filety rozmrażamy i odsączamy z nadmiaru wody za pomocą ręcznika papierowego.
Zieleninkę myjemy-osuszamy i drobno siekamy.Jeden plaster sera kroimy w drobną kostkę.
Filety kropimy cytryną,doprawiamy przyprawą do ryb,solą i pieprzem cytrynowym.Obtaczamy w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron-odstawiamy. Do szklanki lub kubka wlewamy śmietanę,dodajemy majonez,zieleninkę i drobno pokrojony ser-mieszamy.Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy na niej dwa kawałki ryby.Na nią kładziemy ser,na ser zieleninę i przykrywamy pozostałą rybą.Polewamy każdą porcję sosem śmietanowo-majonezowym.
Piekarnik rozgrzewamy do 180*C środkowa półka grzanie góra i wkładamy rybę.Zapiekamy 15 minut i gotowe.
Podajemy gorące zaraz po przyrządzeniu np. z frytkami i ulubioną surówką.
godz.dodania 15:51
Mintaja nigdy nie jadłam, ciekawe jaki ma smak? Ale wygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńWygląda jak rybna lasgne ;)
OdpowiedzUsuńAle super! ;)
ten sos mi się podoba, bardzo często do ryby brakuje mi właśnie jakiegoś sosu a ten jest idealny
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
Super pomysł!
OdpowiedzUsuńRyba, cytryna, majonez itd. super połącznie smaków. Fajna piramidka!
OdpowiedzUsuńwygląda na mega bombę kaloryczną....nie wiem ale jakoś żółty ser i ryba to trochę dziwne jak dla mnie połączenie...
OdpowiedzUsuńTo zależy kto co lubi. Pozdrawiam :)
Usuń