niedziela, 13 listopada 2011

A dzisiaj Mintaj

Dzisiaj przy niedzieli tradycyjnie powinien u nas królować rosół.Ale niestety dopadło mnie lenistwo i nie było a co ? Zawsze musi być ? Otóż nie !

Dzisiaj na obiad zrobiłam kostki z mintaja i wyszły smaczne.
Delikatny sos sprawia że są jest miękkie,soczyste i smakują wybornie :)




Porcja na dwie osoby:

4 kostki z fileta mintaja (miałam mrożone)
3 plastry sera żółtego
3 łyżki majonezu (u mnie light winiary)
6 dużych listków bazylii
3 gałązki natki
2 łyżeczki przyprawa do ryb
3 łyżki śmietany 18%
1 plaster cytryny
olej (do smażenia)
6 łyżek bułka tarta
1 łyżka oliwa
sól,pieprz cytrynowy (wg.uznania)

Filety rozmrażamy i odsączamy z nadmiaru wody za pomocą ręcznika papierowego.
Zieleninkę myjemy-osuszamy i drobno siekamy.Jeden plaster sera kroimy w drobną kostkę.
Filety kropimy cytryną,doprawiamy przyprawą do ryb,solą i pieprzem cytrynowym.Obtaczamy w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron-odstawiamy. Do szklanki lub kubka wlewamy śmietanę,dodajemy majonez,zieleninkę i drobno pokrojony ser-mieszamy.Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy na niej dwa kawałki ryby.Na nią kładziemy ser,na ser zieleninę i przykrywamy pozostałą rybą.Polewamy każdą porcję sosem śmietanowo-majonezowym.
Piekarnik rozgrzewamy do 180*C środkowa półka grzanie góra i wkładamy rybę.Zapiekamy 15 minut i gotowe.

Podajemy gorące zaraz po przyrządzeniu np. z frytkami i ulubioną surówką.

godz.dodania 15:51

7 komentarzy:

  1. Mintaja nigdy nie jadłam, ciekawe jaki ma smak? Ale wygląda pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda jak rybna lasgne ;)
    Ale super! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ten sos mi się podoba, bardzo często do ryby brakuje mi właśnie jakiegoś sosu a ten jest idealny

    pozdrawiam ciepło
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Ryba, cytryna, majonez itd. super połącznie smaków. Fajna piramidka!

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda na mega bombę kaloryczną....nie wiem ale jakoś żółty ser i ryba to trochę dziwne jak dla mnie połączenie...

    OdpowiedzUsuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .