niedziela, 9 października 2011

Udka miodowo-musztardowe

Smaczne i aromatyczne udka z kurczaka - w miodzie i musztardzie

POTRZEBUJEMY :

  • 4 udka z kurczaka
  • 125 ml płynnego miodu
  • 4 łyżki musztardy Dijon
  • 4 łyżki musztardy francuskiej, gruboziarnistej
  • 4 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • sól i pieprz
Ostrym nożem zrobić parę nakłuć . Włożyć je do dużego niemetalowego naczynia. Wymieszać wszystkie składniki , doprawić solą i pieprzem.Udka dokładnie wysmarować składnikami , najlepiej powyciskać dłońmi. Przykryć naczynie folią i wstawić do lodówki na minimum godzinę. Rozgrzać piekarnik (program środkowy), do 220 stopni. Wyjąć udka z marynaty i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym jedno obok drugiego, zachowując resztę marynaty w misce. Włożyć naczynie do nagrzanego piekarnika i piec często przewracając oraz polewając pozostałą marynatą, przez około 40 minut, aż będą ładnie zarumienione i chrupiące. 

Ja podłam z ziemniaczkami posypane z koperkiem i suróweczką z białej kapustki :-)

mniam :-)

5 komentarzy:

  1. Jak zwykle u Evity - konkretnie, pięknie, domowo i przesmacznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wyglądają. Musztarda i miód to świetne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam dodatek miodu do kurczaka...obiadek pycha:)

    OdpowiedzUsuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .