środa, 9 listopada 2011

Sos Kiełbasiany

Nie powiem jest dość ciężki,ale za to smaczny i szybko się go robi...
Robię go już od wielu lat i smakuje zawsze tak samo.
Idealny do ziemniaków :)

Potrzebujemy:

  • 0,5 kg kiełbasy (ja dałam podwawelską bo moim zdaniem idealnie się do niego nadaje)
  • 1 mała cebulka
  • 1 łyżeczka papryki w proszku czerwonej (słodka)
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1-2 łyżki mąki (mozna mniej lub więcej to już wg.uznania i jaki chcemy mieć gęsty sos)
  • 3 łyżki margaryny
  • sól,pieprz (według uznania)

Kiełbasę myjemy ,wycieramy ręcznikiem papierowym i kroimy na plastry o grubości 1-2cm a potem jeszcze na pół.Cebule siekamy drobniutko. W rondlu rozpuszczamy margaryne i wrzucamy kiełbaskę wraz z posiekaną cebulką. Posypujemy papryką,czosnkiem i smażymy mieszając aż cebulka nam się zezłoci a kiełbaska ładnie przypiecze. Potem całość zalewamy przegotowaną gorącą wodą troszkę ponad stan kiełbaski około 1-1,5 cm. Całość przyprawiamy troszkę solą i pieprzem. Gotujemy wszystko ok. 10-15 minut następnie mieszamy mąkę z wodą i wlewamy do rondla energicznie mieszając aby nam sie kluchy nie porobiły. I sosik gotowy :-) Podawać z ziemniaczkami i z surówką.

Ja podałam z czerwonymi buraczkami....
SMACZNEGO . . .

12 komentarzy:

  1. Jak zwykle pięknie podane, a danie jak zwykle pomysłowe.Muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie podane i faktycznie pomysłowe! Ja uwielbiam podwawelską - moim zdaniem najsmaczniejsza kiełbaska do wszystkiego ale dotychczas ją dodawałam do bigosu albo po prostu nacinam i smażę na plastrach cebuli ale pomysł z sosem jest genialny!
    Pycha! Zrobię przy następnej okazji :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki obiad mi czasem d... ratował, :D jak przegadałam cały dzień z kumpelą i musiałam mężowi obiad jakiś szybko dać. ;)
    Wieki nie robiłam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aga, nie masz szans, ja mieszkam od niej na "rzut beretem" i nie mam okazji popróbować trych smakołyków.Sama zjada i już! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. No własnie Heniu.Rzut beretem,a tobie nigdy nie chce sie przyjść hihi ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pamietam ze stolowek i koloni. Mam sentyment do tego smaku. Wieki nie jadlam, bo po prawdzie to nawert nie znalam przepisu. Teraz jak mnie najdzie to sobie zrobie w chwili szalenstwa.

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetna strona, zapraszam do mnie

    Visit my blog :: polecane strony

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo dobrze zrobiona stronka. Powodzenia! :)

    Also visit my website :: polecane strony

    OdpowiedzUsuń
  9. W wolnym czasie z chęcią przeglądam tą stronkę!

    my weblog; katalog stron

    OdpowiedzUsuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .