czwartek, 25 lutego 2016
Moja zupa ogórkowa
Taka wersja mojej zupki ogórkowej :-)
1/2kg ogórków kiszonych (jak za mało dodać więcej)
3 skrzydełka z kurczaka
2 średnie marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
5 niedużych ziemniaków ( to w zależności jaka kto lubi gestą zupkę)
3i 1/2 litra wody
sól, pieprz
3 liście laurowe
4-5 ziarenek ziela angielskiego
3 ząbki czosnku (bedzie smaczniejsza)
1 płaska łyżka mąki
150 ml kwaśnej śmietany 18%
posiekana natka pietruszki
Włoszczyznę (pietruszkę i marchew) pokroić w krążki (lub w paski jak kto woli), seler w kostkę.Zalać wodą, osolić, wrzucić liście laurowe, ziela angielskie i skrzydełka, gotować aż warzywa i mięsko będą półmiękkie wrzucić ząbki czosnku mogą być przecisnięty przez praskę lub drobno pokrojony. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę , gotować na małym ogniu od czasu do czasu pozbierac tzw.szum W międzyczasie zetrzeć na tarce o dużych oczkach ogórki. Połączyć z wywarem warzywnym z ziemniakami, dodać posiekaną natkę
gotować jeszcze przez chwilę, aby smaki połączyły się. Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką, zahartować gorącym wywarem i dopiero wówczas wlać do zupy. Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Zupa powinna mieć wyraźny kwaśny posmak. Podawać z pieczywem (jakie kto lubi ) SMACZNEGO
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .