środa, 27 listopada 2013

Jesiotr z piekarnika




Jesiotr zrobiony w ten sposób jest bardzo soczysty i smaczny :)

370g jesiotra (ja miałam świeży płat )
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki
sok z połowy cytryny
sól,pieprz świeżo mielone
olej do wysmarowania blaszki/naczynia

Jesiotra umyć porządnie pod bieżącą wodą (ma dużo kleju) i osuszyć ręcznikiem papierowym. Podzielić na dwie porcje w każdej zrobic po trzy nacięcia ostrym nożem.
Porcje ryby skropić sokiem z cytryny,posolić i popieprzyc z każdych stron.
Do masła dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,pietruszkę ,wymieszać i powciskać masę w nacięcia ryb.
Ułożyć na wysmarowanej olejem blaszce,przykryć folią aluminiową i piec w 180*C (grzanie góra) 25 minut następnie możemy odkryć i jeszcze sobie chwilkę zapiec i gotowe :)
Smacznego . . . .

4 komentarze:

  1. czy można też go zrobić bez łusek? :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pytanie dziwne ? ale łuski oskrobać trzeba i gitara :) Wesołych Świąt !!! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z tych łusek to miałem totalny ubaw, ale jak ostry nóż trzeba mieć aby ponacinać w poprzek poprzez skórę? Mnie to się nie udało, więc ponacinałem z drugiej stony i gitara.
    Pyszota, że klękajcie narody:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ja mam akurat ostre noże a skóra faktycznie jest baaardzo twarda . Ale cieszę się że smakowało :) Życzę Szczęśliwego Nowego Roku :)

      Usuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .