Pyszna domowa szyneczka pieczona.Idealna na kanapki z odrobina chrzanu czy musztardy.
1,3 kg ładnej chudej szynki wieprzowej
6 łyżek oleju rzepakowego
Przyprawy wg.uznania :
sól morska grubo mielona
papryka słodka w proszku
papryka ostra w proszku
majeranek suszony
kulki jałowca
rozmaryn suszony
kulki pieprzu czarnego
kolendra mielona
czosnek granulowany
Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Jesli jest jakiś tłuszczyk to odcinamy.
Do możdzierza dodajemy sól morską grubo mieloną,paprykę słodką w proszku,paprykę ostrą,majeranek suszony,kulki jałowca,rozmaryn suszony,kulki pieprzu czarnego,kolendrę mieloną i czosnek granulowany.
Wszystko rozcieramy w jak najdrobniej.Dodajemy olej i mieszamy.
Powstałą papką nacieramy szynkę z wszystkich stron i odkładamy do lodówki na 1 dobę.
Po tym czasie przekładamy do wysmarowanego olejem naczynia,przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w 180*C tyle czasu ile ważyła szynka.U mnie to była 1 godz. i 30 min. Podczas pieczenia od czasu do czasu obracamy mięso. Pod koniec pieczenia odkrywamy folię i jeszcze zapiekamy z wszystkich stron.
Po wyjęciu z piekarnika szynkę odstawiamy żeby ostygła i gotowe...
Smacznego :-)
takie wędliny to coś co uwielbiam!!!
OdpowiedzUsuńJa też :)
Usuńsuper przepis, dzięki
OdpowiedzUsuńProszę :)
UsuńSzyneczka wyszła jak marzenie.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPiękna szyneczka :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńSzyneczka na gotujmy zachęciła mnie żeby zajrzeć do ciebie dzisiaj na bloga. W ten ponury zimny dzień szukam kolorów na talerzu a ja widzę że u ciebie też kolorowo. Szynka jak już pisałam cudna.
Witam szynka jest pyszna i świetnie wyszła polecam
OdpowiedzUsuń