sobota, 27 lutego 2016

Ligawa z fasolką szparagową







Przepyszne,polecam !


300g ligawy (wołowina)

200g fasolki szparagowej (u mnie mrożona)

1 cebula

1 duży ząbek czosnku

papryczka chili (ok 3cm)

6-7 łyżek sos sojowy ciemny

1 łyżeczka imbiru w proszku

100ml wina grzanego (korzennego)

olej rzepakowy do smażenia

sól,pieprz świezo mielony





Umyty i osuszony kawałek (słupek) wołowiny wkładamy do zamrażalki (żeby póżniej można było go łatwiej pokroić na cienkie plasterki)

Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości,odcedzamy i odstawiamy.

Ligawę kroimy w cienkie plasterki,następnie w paseczki.

Cebulę w piórka,czosnek i papryczkę chili drobno siekamy.

Przekładamy do miski,dodajemy imbir,sos sojowy/mieszamy i marynujemy 1 godzinę.

Po tym czasie rozgrzewamy olej,wkładamy mięso z cebulą,czosnkiem i papryką.Smażymy ciągle mieszając (ok 7-8minut) nastepnie zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa.Odkrywamy,dolewamy wino i dalej smażymy mieszając do odparowania wina. Dodajemy fasolkę szparagową oprószamy solą,pieprzem,mieszamy i możemy podawać np. z ryżem

Smacznego :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .