U mnie dzisiaj znowu ryba,tylko że tym razem podałam ją w wersji gulaszu.
Wyszło bardzo smacznie --Polecam :-)
Gulasz łososiowo-warzywny
500g łosos świeży (filety)
1 mała cienka cukinia
1 czerwona cebula
1 mała papryka(kolor dowolny) ja miałam czerwoną
1 puszka pomidory krojone
sok z jednego plastra cytryny
10-15 dużych liści bazylii(umytych,osuszonych,posiekanych)
sól morska,pieprz mielony (młynek) wg.uznania
3 łyżki olej
Umyte warzywa kroimy,paprykę i cukinie w drobniejsza kostkę a cebulę w krążki.
Filety ryby myjemy,osuszamy recznikiem papierowym i kroimy w grubsza kostkę.Jeśli ryba posiada skórę to ją ściągamy.
Na rozgrzanym oleju na patelni lub w rondlu dusimy warzywa z dodatkiem soli i pieprzu do zmięknięcia.Następnie dodajemy łososia ,sok z cytryny oraz sól i pieprz. Mieszając delikatnie (żeby ryba sie nie rozpadła) całość smażymy na wolnym ogniu około 10 -15 minut.
Po tym czasie dodajemy krojone pomidory z puszki-mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze jakieś 10 minut.
Po upływie tego czasu dodajemy bazylię,doprawiamy jeszcze sobie do smaku pieprzem,solą i możemy podawać :-)
Ja swój gulasz podałam z makaronem.Smacznego :-)
piękny kolorowy gulasz, bardzo mi się podoba, poza tym to takie danie - pocieszać na złe pogody i na chłody.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko
Monika
ależ piękne kolorki ;)
OdpowiedzUsuńwspaniały pomysł