poniedziałek, 10 grudnia 2012

Gulasz łososiowo-warzywny

U mnie dzisiaj znowu ryba,tylko że tym razem podałam ją w wersji gulaszu.
Wyszło bardzo smacznie --Polecam :-)



Gulasz łososiowo-warzywny

500g łosos świeży (filety)
1 mała cienka cukinia
1 czerwona cebula
1 mała papryka(kolor dowolny) ja miałam czerwoną
1 puszka pomidory krojone
sok z jednego plastra cytryny
10-15 dużych liści bazylii(umytych,osuszonych,posiekanych)
sól morska,pieprz mielony (młynek) wg.uznania
3 łyżki olej

Umyte warzywa kroimy,paprykę i cukinie w drobniejsza kostkę a cebulę w krążki.
Filety ryby myjemy,osuszamy recznikiem papierowym i kroimy w grubsza kostkę.Jeśli ryba posiada skórę to ją ściągamy.
Na rozgrzanym oleju na patelni lub w rondlu dusimy warzywa z dodatkiem soli i pieprzu do zmięknięcia.Następnie dodajemy łososia ,sok z cytryny oraz sól i pieprz. Mieszając  delikatnie (żeby ryba sie nie rozpadła) całość smażymy na wolnym ogniu około 10 -15 minut.
Po tym czasie dodajemy krojone pomidory z puszki-mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze jakieś 10 minut.

Po upływie tego czasu dodajemy bazylię,doprawiamy jeszcze sobie do smaku pieprzem,solą  i możemy podawać :-)

Ja swój gulasz podałam z makaronem.Smacznego :-)

2 komentarze:

  1. piękny kolorowy gulasz, bardzo mi się podoba, poza tym to takie danie - pocieszać na złe pogody i na chłody.
    Pozdrawiam cieplutko
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ piękne kolorki ;)
    wspaniały pomysł

    OdpowiedzUsuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .