czwartek, 27 października 2011

Pieczony Udziec z Indyka


Wyszedł wspaniały i soczysty.Ach,rozpływał się w ustach :-)

POTRZEBUJEMY:


  • 1/2 udżca z indyka ok1kg (miałam połowę bo cały to wielki był)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przyprawa do kurczaka złocista
  • 2 łyzeczki bazylia suszona
  • 3 łyżeczki papryka czerwona w proszku
  • 4 listki laurowe
  • oliwa
  • sól,pieprz wg.uznania
Mięso umyć,osuszyć i pozbyć się kości.Następnie ponacinać delikatnie skórę w ukośne paski. Czosnek obrać i pokroić w słupki.Cienkim nożem porobić w mięsie dziurki i powkładać w nie słupki czosnku.Wyżej wymienionymi przyprawami ponacierać porządnie udziec,włącznie z oliwą.Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą,dodać dwa pokruszone listki laurowe.Na to wyłożyć mięso,posmarować oliwą i dodać dwa kolejne listki pokruszone na wierzch.Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na całą noc. Na drugi dzień rozgrzewamy piekarnik do 200*C i pieczemy 1h pod przykryciem. Po tym czasie odkrywamy i podpiekamy jeszcze pół godziny z termoobiegiem od czasu do czasu przekręcając. 

Podałam z frytkami i sałatką z pomidorów.:-)

Przepis dodaje do akcji. 

20 komentarzy:

  1. samo słowo udziec pobudza już u mnie kubeczki smakowe do intensywnej pracy.

    A zdjęcia to jeszcze wzmagają. Wyszedł pyszny.

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie wygląda .Zdjęcia super

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale profesjonalnie upiekłaś, wow! Ja jeszcze nie piekłam indyka i przyznam, że nieco się obawiam, jak to przez pierwszym razem, haha ! ;) Będziesz moją inspiracją i przewodniczką w temacie pieczenia indyka, ok? ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oki,nie ma sprawy :) Na prawdę nic trudnego a mięso jest pyszne i soczyste.Dzięki Kasiu :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. soczyste fantastyczne mięso. rewelacja

    OdpowiedzUsuń
  6. zdjęłam skórę, bo myślałam, że piekłaś bez :( ech no nic zobaczę po 14 co mi z tego wyszło! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niepotrzebnie bo skóra to taka ochrona ale mam nadzieję że bez skóry też wyszło pyszne i soczyste :-)

      Usuń
    2. No tak, bez skóry wyszedł ok. ale próbowałam innym razem już ze skórką i pyyyycha! :) Dziś też właśnie go "popełniłam" po raz kolejny. Dziękuję za ten przepis, zostaje w naszym menu na stałe :)

      Usuń
    3. No to świetnie :) Bardzo sie cieszę że smakował i pozdrawiam cieplutko Ewa :-)

      Usuń
  7. Wszystko fajnie ,tylko niech ktoś mi powie jak te kości wyciąć,bo ja nie kucharz

    OdpowiedzUsuń
  8. noo fantastyczne jedzonko!!! ja też idę robić 1-szy raz .a u CIEBIE rewelacja!!!! pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglada bardzo apetycznie... Ide marynowac. Jutro upieke na obiad.
    Dam znac jak wyszlo:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglada bardzo apetycznie. Ide marynowac! Jutro upieke na obiad. Dam znac jak wyszlo:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Na pewno wam wyjdzie i posmakuje kochani :-) Pozdrawiam Ewa :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. to juz wsiadam do auta i jadę na niego :) pora sobie zrobić takie mięcho

    OdpowiedzUsuń
  13. Jasne Iza zapraszam ,masz blisko do mnie :) Kurcze trza sie w końcu umówić na jakiegoś browara :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny przepis. Indyk wychodzi kruchy i bardzo delikatny. Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pysznie, bardzo fajny przepis ;)

    OdpowiedzUsuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .