Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
Dobre bo ostre ! ;)
3 cienkie plastry karkówki
10g grzybów mun
1 średnia czerwona papryczka chili
1 duża cebula
3-4 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka imbiru
1 płaska łyżeczka papryki czerwonej w proszku
7-8 łyżek sosu sojowego ciemnego
sól,pieprz (wg.uznania)
posiekana natka pietruszki
olej rzepakowy do smażenia
Grzyby mun wkładamy do wrzątku,przykrywamy i trzymamy w nim około 15 minut,odcedzamy a nastepnie kroimy je na mniejsze części.
Umyte i osuszone mięso rozbijamy tłuczkiem na cienkie płaty i kroimy w paseczki.Przekładamy do miski.
Do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę,przeciśnięty przez praskę czosnek,drobno posiekaną papryczkę chili,imbir,sos sojowy,sól,pieprz i dwie łyżki oleju.Całość mieszamy,przykrywamy i marynujemy minimum 1 godzinę.
Na rozgrzany olej przekładamy zawartość miski,dodajemy grzyby/mieszamy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości mięsa. Następnie odkrywamy i przesmażamy (mieszając) do odparowania płynu i gotowe.
Podajemy np. z ryżem posypane natką pietruszki
Smacznego :-)
Wygląda rewelacyjnie naprawdę :D
OdpowiedzUsuńa jakie pyszne mmm ;) pozdrawiam Ewa
Usuń