czwartek, 8 stycznia 2015
Parzony udziec z indyka
Parzony udziec z indyka
1 sztuka udżca z indyka (u mnie waga 1,2 kg)
Przyprawy wg.uznania
sól,pieprz czarny,ziele angielskie mielone,listki laurowe mielone,gożdziki mielone
Dodatkowo:
folia spożywcza,nici,termometr
Z udżca pozbyć się skóry , kości i zbędnych tłuszczów.
Umyć ,osuszyć i rozbić tłuczkiem ile się uda.
Gotowe mięso doprawić porządnie w/w przyprawami.
Zawinąć ciasno w roladę ,owinąć folią spożywczą i związać porządnie nicią.
Gotowy wałek parzyć w 80-85 * C tyle ile warzył ( ja parzyłam 1 godzinę i 20 minut)
Po tym czasie wyjąć,odwinąć z folii,ostudzić.Zimną roladę zawinąć w folię aluminiową i włożyć na całą noc do lodówki i na rano mamy pyszne mięsko do kanapek...
Smacznego :-)
Żeby rolada nam się nie rozpadała,możemy po całości delikatnie posypać ją żelatyną spożywczą
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Zapisuję
OdpowiedzUsuńDzieki dziewczyny :)
OdpowiedzUsuńjak utrzymywałaś temperaturę podczas parzenia? da się to zrobić bez termometru?
OdpowiedzUsuń