sobota, 30 stycznia 2016

Grzanki z jajkiem sadzonym,serem i salami







Grzanki idealne na śniadanie czy na kolację.
Smakują również na zimno :-)


SKŁADNIKI :


4 kromki sera tostowego

odrobina masła

2 plastry salami

2 plastry sera np.gouda

posiekany szczypiorek do posypania,sól



PRZYGOTOWANIE:


Dwie kromki chleba cienko smarujemy masłem.

Na nie układamy ser i salami.

Przykrywamy pozostałymi kromkami w których wcześniej za pomocą foremki czy szklanki zostały wycięte otwory. (u mnie objemka do smażenia jaj sadzonych w kształcie serca)

W otwory wbijamy  jajko,delikatnie solimy.

Gotowe grzanki układamy na kratce i pieczemy w 180*C (grzanie góra-dół,4 półka od góry) do ścięcia się jaj,tak żeby żółtko pozostało płynne.

Wyjmujemy,posypujemy szczypiorkiem i zajadamy gorące.

Smacznego :=)



6 komentarzy:

  1. Jutro sobie sprawimy...na śniadanko po imprezie ;). Buziaki Ewcia )*

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda, nie mogę się doczekać kiedy będę mógł sprezentować to znajomym :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj to czekam czy posmakowało :) pozdrawiam Ewa :)

      Usuń
  3. Ja zrobiłam dzieciakom i mężowi, jedli aż im się uszy trzęsły. Ja też nie mogłam się najeść, teraz robimy je w na śniadanie w niedzielę. Są to takie specjalne grzanki. Pozdrawiam Hania:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Haniu,bardzo się cieszę że posmakowały grzaneczki :-) Miód na moje uszy. Pozdrawiam Ewa :-)

      Usuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .