czwartek, 3 grudnia 2015
Kurczak z cukinią i sałatą rzymską
Mooocno czosnkowe, mniam :)
Na 3 porcje
3 podudzia z kurczaka,bez skóry i kości
1 średnia (cienka) cukinia
1 sałata rzymska (mini)
4 ząbki czosnku
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
1/2 cebuli (średniej)
olej do smażenia
Przyprawy:
ok. 5-6 łyżek sosu sojowego ciemnego,1/2 łyżeczki pokruszonych płatków chili,sól morska świeżo mielona, pieprz czarny świeżo mielony
Umyte i osuszone mięso kroimy w paski.
Przekładamy do miski/naczynka, dodajemy,2 łyżki oleju, sos sojowy, płatki chili ,sól ,natkę pietruszki,pieprz i ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Całość mieszamy-przykrywamy i chowamy do lodówki (najlepiej na całą noc)
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy wcześniej zamarynowane mięso wraz z cebulą pokrojoną w piórka.
Po przesmażeniu dodajemy wydrążoną cukinię pokrojoną w pół-plasterki,mieszamy-przykrywamy pokrywą i dusimy na wolnym ogniu do zmięknięcia cukinii.
Następnie odkrywamy,dodajemy poszatkowaną sałatę rzymską,chwilkę całość smażymy mieszając,do zwiędnięcia sałaty i gotowe.
Podajemy np. z makaronem ryżowym lub ryżem i bukietem surówek
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .