piątek, 30 marca 2012

Poledwiczka faszerowana porem i pieczarkami


Jest przy tym troszkę pracy,ale warto.
Polędwiczka jest pyszna i soczysta :-)


Potrzebujemy:


1 poledwiczka wieprzowa (450g)
2 łyżeczki majonez
2 łyżeczki musztarda (develey)
1 sztuka por (biała część ok.20cm.)
6 sporych pieczarek
2 łyżeczki pietruszka-suszona
1 łyżeczka rozmaryn-suszony
olej do smażenia
sól,pieprz wg.uznania



Polędwiczkę myjemy-osuszamy i kroimy wzdłuż ale nie do końca.
Następnie rozbijamy ją na duży prostokąt.Solimy,pieprzymy i smarujemy musztardą i majonezem.

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pieczarki pokrojone w plastry oraz pora pokrojonego w krążki.Delikatnie solimy i pieprzymy.Dusimy całość mieszając dotąd dopóki nam por zwiędnie.Odstawiamy do ostygnięcia.




Przestudzony farsz wykładamy na mięso po całej długości.Następnie za pomocą nitki i igły zszywamy na okrętkę poledwiczkę (patrz zdjęcie).

















Na rozgrzanej patelni na dużym ogniu smażymy polędwiczkę z każdej strony żeby zamknąć jej pory.Następnie przekładamy ją do naczynia żaroodpornego,posypujemy pietruszką i rozmarynem z każdej strony i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C (grzanie góra-grill) i pieczemy 20 minut.W połowie pieczenia ją przekręcamy żeby nam ładnie doszła z każdej strony.
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na 5 minut żeby odpoczeła.Następnie ściągamy nici,kroimy w plastry i podajemy...

SMACZNEGO . . .  :-)

9 komentarzy:

  1. Wspaniałe danie, chętnie wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A proszę bo jest pyszna tak przygotowana polędwiczka :-)

      Usuń
  2. Jaaaa , to musi być niebiańsko smaczne;) polędwica - moja ulubiona plus pieczarki - szaleję za nimi, do tego por - wsadzam do dań gdzie tylko można- Jesteś genialna!

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się znakomicie :) jak na niedzielny obiad - idealna!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję wam dziewczyny :-)

    OdpowiedzUsuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .