piątek, 30 marca 2012
Poledwiczka faszerowana porem i pieczarkami
Jest przy tym troszkę pracy,ale warto.
Polędwiczka jest pyszna i soczysta :-)
Potrzebujemy:
1 poledwiczka wieprzowa (450g)
2 łyżeczki majonez
2 łyżeczki musztarda (develey)
1 sztuka por (biała część ok.20cm.)
6 sporych pieczarek
2 łyżeczki pietruszka-suszona
1 łyżeczka rozmaryn-suszony
olej do smażenia
sól,pieprz wg.uznania
Polędwiczkę myjemy-osuszamy i kroimy wzdłuż ale nie do końca.
Następnie rozbijamy ją na duży prostokąt.Solimy,pieprzymy i smarujemy musztardą i majonezem.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pieczarki pokrojone w plastry oraz pora pokrojonego w krążki.Delikatnie solimy i pieprzymy.Dusimy całość mieszając dotąd dopóki nam por zwiędnie.Odstawiamy do ostygnięcia.
Przestudzony farsz wykładamy na mięso po całej długości.Następnie za pomocą nitki i igły zszywamy na okrętkę poledwiczkę (patrz zdjęcie).
Na rozgrzanej patelni na dużym ogniu smażymy polędwiczkę z każdej strony żeby zamknąć jej pory.Następnie przekładamy ją do naczynia żaroodpornego,posypujemy pietruszką i rozmarynem z każdej strony i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C (grzanie góra-grill) i pieczemy 20 minut.W połowie pieczenia ją przekręcamy żeby nam ładnie doszła z każdej strony.
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na 5 minut żeby odpoczeła.Następnie ściągamy nici,kroimy w plastry i podajemy...
SMACZNEGO . . . :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wspaniałe danie, chętnie wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńA proszę bo jest pyszna tak przygotowana polędwiczka :-)
UsuńJaaaa , to musi być niebiańsko smaczne;) polędwica - moja ulubiona plus pieczarki - szaleję za nimi, do tego por - wsadzam do dań gdzie tylko można- Jesteś genialna!
OdpowiedzUsuńPrezentuje się znakomicie :) jak na niedzielny obiad - idealna!
OdpowiedzUsuńDziękuję wam dziewczyny :-)
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję Asiu :)
UsuńWspaniałe, wpraszam się :)
OdpowiedzUsuńNie ma sprawy Madziu :-)
Usuń