czwartek, 8 września 2011
Bigos
Juz od tygodnia chodził za mną bigos i w końcu postanowiłam nagotować wieeeelki sagan ;)
Polecam ten przepis,bo wychodzi z niego wspaniały bigosik ;)
Potrzebujemy :
* 2 kg kapusta kiszona
* 3 suszone śliwki
* 0,5 kg boczek wędzony
* 0,5 kg karkówka bez kości
* 0,5 kg wołowina bez kości
* 3 pędka kiełbasa śląska
* 30g grzybki suszone ( ja dałam podgrzybki)
* 3 łyżki koncentrat pomidorowy (pudliszki)
* 1 średnia cebula
* 2 łyżki margaryna
* 3 kostki (bulion na żeberkach Winiary)
* 3 szklanki wody
* 5 ziaren czarny pieprz
* 5 - 7 ziaren ziele angielskie
* 5 - 7 listek laurowy
* 1 łyzeczka kminku
* 2 łyzki majeranku
* sól ,pieprz do smaku (według uznania)
Więc ja zrobiłam tak: Boczek,mieso i kiełbasę pokroiłam na średnią kostkę.Kapustę przepłukałam bo była bardzo kwaśna,odcisnełam i ją pokroiłam żeby się nie ciągneła. ( W międzyczasie szybko rozpuściłam kostki bulionowe w gorącej wodzie) W dużym garnku ,tym co będzie się gotował bigos rozpuściłam margaryne nastepnie dodałam pokrojone mieso i wedlinę. Podsmazyłam na lekko brązowy kolorek,wrzuciłam do niego posiekaną w piórka cebulke i jeszcze chwilę smazyłam mieszając (tj.około 4 minut).Po tym czasie do tego dołożyłam 3 łyzki przecieru pomidorowego i smazyłam jeszcze dwie minutki mieszając .Potem wlałam wywar z kostek bulionowych do garnka z mięsem , dodałam kapustę i wszystkie w/w przyprawy,włącznie z pokruszonymi suszonymi grzybami.Gotowałam na wolnym ogniu ponad 2h od czasu do czasu mieszając.Jak by w trakcie gotowania wody ubyło to dolać troszke przegotowanej,nie dużo tak zeby bigos nam się nie przypalił. Potem go ostudziłam i znowu pogotowałam. Teraz znowu wystygł i jutro jeszcze go pogotuje i będzie pyszny :)
SMACZNEGO :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bigos, kto tego nie lubi? Jedna z niewielu tradycyjnych potraw, które naprawdę lubię. :)
OdpowiedzUsuńSuper ten bigosik.Moj juz sie skonczyl(nawet ten mrozony...)wiem za jakis czas trzeba bedzie zrobic powtorke z rozrywki:)
OdpowiedzUsuńrobię praktycznie tak samo, ale smaze na smalcu
OdpowiedzUsuńJa na smalcu nie robię bo jakoś nie mam przekonania :) ale za to chlebek ze smalczykiem uwielbiam mmm i do tego ogóreczek i full wypasss ;)
OdpowiedzUsuńja tez daje do kapusty smalec i dodaje jeszcze ziarenka jałowca, pycha:)
OdpowiedzUsuńDomyślam się że to Ty Heniu (anonimowo) i powiem Ci że ten bigos jest taki jak robiłam ostatnio.Tylko do tego dodałam śliwki i troszkę więcej grzybków.Zrób z koncentratem i pózniej oceń czy dobry czy nie.Pozdrawiam ;-)
OdpowiedzUsuńTo nie jest mój komentarz, Ewa, nigdy nie dodaję komentarzy anonimowo.
OdpowiedzUsuńNo to przepraszam Heniu :-)
UsuńTo nie jest mój komentarz, nigdy nie dodaję komentarzy anonimowo.Bardzo dawno nie byłam na Twoim blogu.
OdpowiedzUsuńu nas tak jesienie ,ze i o bigosie czlowiek zaczyna marzyc :).
OdpowiedzUsuńPolsko - klasycznie tak lubię :)
OdpowiedzUsuń