niedziela, 1 kwietnia 2012

Dorsz pachnący Szałwią


Gdzieś wyczytałam że szałwia bardzo pasuje do ryby.
I nie kłamali ryba smakowała nam wspaniale :)

2 tuszki dorsz świeży (600g)
2 ząbki czosnku
3 szczypty suszona szałwia
2 łyżeczki masło
por (biała część ok.4cm)
olej do wysmarowania folii aluminiowej
sól,pieprz wg.uznania

Pora kroję w krążki a obrane ząbki czosnku na cztery części.


W małym naczynku rozrabiam masło z szałwią-mieszam na jednolitą masę.






Ryby skrobię,oczyszczam środek a nastepnie myję pod bieżącą wodą.





W rybach robię trzy nacięcia z każdej strony.W każde nacięcie wkładam przygotowaną papkę z masła i szałwii.Skrapiam cytryną,solę i posypuję pieprzem


Następnie w brzuszki ryb wciskam czosnek i pora.
Tak przygotowane  dorsze układam na folii aluminiowej wysmarowanej olejem i zawijam.
Przekładam pakunki z rybami do naczynia żaroodpornego i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180*C (środkowa półka-grzanie góra) i piekę 30 minut.Pod koniec pieczenia odkrywam i zapiekam jeszcze chwilę z termoobiegiem do uzyskania lekko-rumianego koloru...

Podałam z młodymi ziemniaczkami i surówką z kiszonej kapusty :-)

8 komentarzy:

  1. Pyszne są rybki od boskiej Evitki! ;) Buziaki, Ewa! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie sie zrymowało hihi.Dzięki Kasiu bużka :*

      Usuń
  2. bardzo lubię Twoje pomysły z rybami, są fenomenalne!

    OdpowiedzUsuń
  3. super rybka
    I ja się przełamałam i do siebie Ewciu zapraszam
    http://ewa-wkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już jestem u ciebie.Cieszę się że jesteś :) Bardzo ładnie masz u siebie tak niebiesko :)

      Usuń
    2. Apetyczny dorsz Evitko, super! :)

      Usuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .