Bardzo lubie ser feta i oto kolejny mój pyszny przepis na smaczne roladki :-)
2 duże plastry od schabu b/k
150g ser typu feta
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 średni lub mały pomidor (do wyboru)
1/2 pęczka natki pietruszki (umytej posiekanej)
1/2 pęczka szczypiorku ( umytego posiekanego)
1 jajo
1 kostka czosnku
olej do smażenia (wg.uznania)
1 łyżka mąki u mnie to była tortowa
bułka tarta do obtoczenia (wg.uznania)
sól,pieprz do przyprawienia mięsa (wg.uznania)
Schab myjemy,osuszamy i rozbijamy na cienkie płaty przez folię żeby nie podziurawić.
W rondelku rozpuszczamy ser feta z dodatkiem masła,posiekanego czosnku,szczypiorku,natki i pomidora.Studzimy naszą masę.Na rozbite mięso układamy po porcji farszu,oczywiście wczesniej je lekko solimy i pieprzymy.Następnie zawijamy jak na gołąbki.Do jajka dodajemy 1 łyżkę mąki i bełtamy,a do bułki tartej dodajemy pokruszoną kostkę czosnku i mieszamy.Następnie panierujemy nasze roladki,najpierw w jaju potem w bułce.
Tak przygotowane roladki wkładamy do lodówki żeby nam się uleżały,wtedy nie potrzebujemy wykałaczek ,czy też nici do spinania.Po tym czasie smażymy nasze roladki na złoty kolor na wolnym ogniu,często je przekręcając.Nie powinny się rozpaść,ponieważ masa serowa je ładnie sklei i gotowe.
Podajemy z czym kto lubi.
Ja podałam z tłuczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.
SMACZNEGO.
09:42
Bardzo apetycznie się prezentują.
OdpowiedzUsuńsuper, uwielbiam fetę, więc na pewno wukorzystam pomysł
OdpowiedzUsuńmniam... na pewno są pyszne :)
OdpowiedzUsuńJa również bardzo lubię fetę i z chęcią wypróbuję ten przepis bo roladki wyglądają świetnie:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
bardzo smakowicie się prezentują. Ja robię czasem roladki ale z drobiu z szynką, serem i ogórkiem.
OdpowiedzUsuńZ feta i pomidorem, jeszcze nie jadła, a twoje tak ładnie się prezentują, że z chęcią bym dwie od razu wciągnęła:)
OdpowiedzUsuńThanks for finally writing about > "Roladki z fet� i pomidorem" < Loved it!
OdpowiedzUsuńMy web blog; sale konferencyjne Katowice
thank you :)
Usuń