Makaron łazankowy 400g
300g kapusty kiszonej
1 duża cebula
1/2 margaryny zwykłej
300g pieczarek
1 łyżka przyprawy do bigosu (niekoniecznie)
2 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
Przyprawy wg.uznania (pieprz świeżo mielony,sól)
Makaron gotujemy wg. instrukcji na opakaowaniu,przelewamy zimną wodą i odcedzamy na durszlaku - odstawiamy
Kapustę szatkujemy,zalewamy wodą i gotujemy do miękkości z listkiem,zielem ang.i przyprawa do bigosu. Gdy jest miękka odcedzamy na durszlaku.
Pieczarki kroimy w plastry lub w ósemki,cebulę kroimy w kostkę.
W rondlu rozpuszczamy margarynę i podsmażamy cebulę wraz z pieczarkami do odparowania płynu.Następnie dodajemy kapustę i całość smażymy mieszając około 5 minut.
Na koniec dodajemy makaron,całość doprawiamy porządnie pieprzem oraz solą,mieszamy i gotowe.
Podajemy od razu po przygotowaniu Smacznego :)
Powiem Ci,że Twój blog się odmienił. Piękny, nowoczesny. Zazdraszczam umiejętności i kulinarnych i technicznych. A co do łazanek, to dawno ich nie robiłam a na Twoje chętnie bym się zaprosiła! :)
OdpowiedzUsuńHeniu nie przesadzaj,zwykły bloczek,ale dziękuję :)
UsuńMuszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńPS. przyznam się, że nigdy nie jadłam łazanek z kapusty kiszonej, koniecznie muszę wypróbować! :)
Asiu powaznie ? w domu babcia robiła ze świeżą kapustą (główka) i kiszoną,zalezy jaką miała :)
UsuńNo poważnie ;) u mnie robi się tylko ze świeżej główki ale czas to zmienić ;)
UsuńMoze kidyś spróbujesz i akurat wam posmakuje :)
Usuń