Bardzo proste w przygotowaniu danie a smakuje wyśmienicie . . .
Łosoś na ziemniakach ze szpinakiem
NA DWIE PORCJE:
280g łosoś świeży
75g szpinak (świeże listki)
2 ząbki czosnku
4-5 sztuk ziemniaki (średnie)
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki natki pietruszki drobno posiekanej
kilka-kilkanaście wiórek masła (schłodzonego)
1 łyżka oleju + 1 łyżeczka masła
sól morska,pieprz świeżo mielony wg.uznania
PONADTO:
naczynie żaroodporne,olej do wysmarowania naczynia,folia aluminiowa
Łososia myjemy,osuszamy , ściągamy z niego skórę i dzielimy na pół.Przekładamy rybę do wysmarowanego naczynia żaroodpornego.Kropimy ją cytryną,solimy,pieprzymy i posypujemy natką oraz wiórkami masła.Przykrywamy folią aluminiową.
Na patelni rozgrzewamy olej z masłem dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i umyty,osuszony i pokrojony w paseczki szpinak.Całość smażymy do zwiędnięcia szpinaku-odstawiamy.
Obrane,umyte ziemniaki gotujemy z odrobiną soli do miękkości.Odcedzamy i dodajemy do nich wcześniej przygotowany szpinak.Całość traktujemy tłuczkiem do ziemniaków.
Rozgrzewamy piekarnik do 180*C wkładamy rybę i pieczemy około 25 minut,pod koniec ściągamy folię i chwilkę ją jeszcze zapiekamy i gotowe.
Na talerz wykładamy ziemniaki,na wierzch układamy łososia i podajemy od razu po przygotowaniu np. z pomidorkami koktajlowymi.....
NA DWIE PORCJE:
280g łosoś świeży
75g szpinak (świeże listki)
2 ząbki czosnku
4-5 sztuk ziemniaki (średnie)
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki natki pietruszki drobno posiekanej
kilka-kilkanaście wiórek masła (schłodzonego)
1 łyżka oleju + 1 łyżeczka masła
sól morska,pieprz świeżo mielony wg.uznania
PONADTO:
naczynie żaroodporne,olej do wysmarowania naczynia,folia aluminiowa
Łososia myjemy,osuszamy , ściągamy z niego skórę i dzielimy na pół.Przekładamy rybę do wysmarowanego naczynia żaroodpornego.Kropimy ją cytryną,solimy,pieprzymy i posypujemy natką oraz wiórkami masła.Przykrywamy folią aluminiową.
Na patelni rozgrzewamy olej z masłem dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i umyty,osuszony i pokrojony w paseczki szpinak.Całość smażymy do zwiędnięcia szpinaku-odstawiamy.
Obrane,umyte ziemniaki gotujemy z odrobiną soli do miękkości.Odcedzamy i dodajemy do nich wcześniej przygotowany szpinak.Całość traktujemy tłuczkiem do ziemniaków.
Rozgrzewamy piekarnik do 180*C wkładamy rybę i pieczemy około 25 minut,pod koniec ściągamy folię i chwilkę ją jeszcze zapiekamy i gotowe.
Na talerz wykładamy ziemniaki,na wierzch układamy łososia i podajemy od razu po przygotowaniu np. z pomidorkami koktajlowymi.....
Ale cudny łosoś!
OdpowiedzUsuńZ resztą łosoś jak łosoś, ale sposób podania ziemniorów to kiedyś od Ciebie ukradnę :)
Dzieki :) Kradnij ile możesz,udam że nie widze hihi ;D pozdrawiam-Ewa . . .
UsuńAle wspaniale go ozdobiłaś:)Danie jak książki kulinarnej:)
OdpowiedzUsuńDzięki Helen :-)
Usuńprzepiękne kolory lata :) fantastyczne te ziemniaczki :)
OdpowiedzUsuńSuper :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne danie! Dopracowane w najdrobniejszych szczegółach. Tęskniłam za Tobą, Evitko i... dziękuję·!
OdpowiedzUsuńKasiu gdzie ty byłaś jak Cie nie było ???? Łobuzie ja też tęskniłam a co myślałas że sie mnie pozbedziesz ? Oooo nie ,nie tak szybko ;)
Usuńfajny pomysł z tymi ziemniaczkami ze szpinakiem, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńTen przepis potraktuję, jak Ty ziemniaki - piątka z plusem 5+.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńAle ten łososiek jest apetyczny :) Ewa, super pomysł z tymi ziemniaczkami ;)
OdpowiedzUsuńDziękujemy za miłe słowa z Twojej strony :) Twoje dania są znakomite, a zdjęcia po prostu boskie ! Oby tak dalej Ewo!
OdpowiedzUsuń