Bardzo fajna propozycja na obiadek.
Znudziły ci się ziemniaki,makaron,ryż . Zjedz goracą chrupiącą bułkę do obiadu.Też smacznie.
Na dwie osoby bedziemy potrzebowali :
- 2 kotlety schabowe (średnie)
- 2 plastry czerwonej papryki (tzn.odciete boczki)
- 2 plastry żółtego sera (salami)
- olej do smażenia
- 1 łyzka masła
- 1 jajko
- bułka tarta(wg.uznania)
- mąka (wg.uznania)
- 2 zabki czosnku
- 6 dużych pieczarek
- 1 mała czerwona papryka
- 3 bułki do hot doga(z wydrążoną dziurką) Mozna wiecej to zależy od apetytu :-)
- folia aluminiowa do zawinięcia bułek (3 płaty)
Etapy przygotowania
Mieso myjemy,osuszamy.Rozbijamy dość cienko przez woreczek na cienkie płaty.
Solimy,pieprzymy. Na kazdy kawałek kładziemy po jednym plastrze sera a na ser plaster papryki.
Zawijamy jak na gołąbki i panierujemy najpierw w jaku,potem w mącę znowu w jaku i w bułce,odkładamy na talerzyk i wkładamy do lodówki na 15 minut (żeby nam się ulezało) W tym czsie obieramy pieczarki,myjemy papryke.Na tarce o grubszych oczkach ścieramy pieczarki a papryke kroimy w drobną kosteczkę. Dusimy na patelni z niewielką ilościa oleju,soli i pieprzu.Jak nam sie to dusi to w tym czasie do malutkiej miseczki wykładamy łyzkę masła dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek i mieszamy na jednolitą papkę.Uduszony farsz przekładamy na głeboki talerz,dodajemy masło z czosnkiem i mieszamy. Następnie tym farszem za pomocą malutkiej łyzeczki napełniamy bułki. Każdą zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200*C (górna półka grill) na 10 minut.
Jak bułki sie pieką ponownie rozgrzewamy olej na patelni i smażymy nasze kotlety z obu stron na bardzo wolnym ogniu,żeby w środku ładnie doszły- na złoty kolor
Na talerz wykłdamy gorącą bułkę dodajemy kotlet , ulubioną surówkę i gotowe.
Solimy,pieprzymy. Na kazdy kawałek kładziemy po jednym plastrze sera a na ser plaster papryki.
Zawijamy jak na gołąbki i panierujemy najpierw w jaku,potem w mącę znowu w jaku i w bułce,odkładamy na talerzyk i wkładamy do lodówki na 15 minut (żeby nam się ulezało) W tym czsie obieramy pieczarki,myjemy papryke.Na tarce o grubszych oczkach ścieramy pieczarki a papryke kroimy w drobną kosteczkę. Dusimy na patelni z niewielką ilościa oleju,soli i pieprzu.Jak nam sie to dusi to w tym czasie do malutkiej miseczki wykładamy łyzkę masła dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek i mieszamy na jednolitą papkę.Uduszony farsz przekładamy na głeboki talerz,dodajemy masło z czosnkiem i mieszamy. Następnie tym farszem za pomocą malutkiej łyzeczki napełniamy bułki. Każdą zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200*C (górna półka grill) na 10 minut.
Jak bułki sie pieką ponownie rozgrzewamy olej na patelni i smażymy nasze kotlety z obu stron na bardzo wolnym ogniu,żeby w środku ładnie doszły- na złoty kolor
Na talerz wykłdamy gorącą bułkę dodajemy kotlet , ulubioną surówkę i gotowe.
Miłego dnia :*
Fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńMiłego poniedziałku życzę :)
Dzieki kasiaaaa24 i również zyczę ci miłego poniedziałku i opalanka :-)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda a smakuje na pewno jeszcze lepiej :0
OdpowiedzUsuńBardzo fajne danie .Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń