wtorek, 11 października 2016

Śląskie a'la babeczki




Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY 


SKŁADNIKI:

Ziemniaki ugotowane 1,5 kg 
Mąka ziemniaczana (1/4 części)

 2oog boczniaków
200g pieczarek
1 cebula (pokrojona w kostkę)
1 płaska łyżka natki pietruszki (u mnie suszona)
sól,pieprz świeżo mielony






    PRZYGOTOWANIE


    Oczyszczone grzyby drobno kroimy i przesmażamy wraz z cebulą na odrobinie oleju/doprawiamy farsz solą i pieprzem.

    Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub dokładnie ugniatamy tłuczkiem,przekładamy do miski. Łyżką wyrównujemy powierzchnię.
    Wyjmujemy 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypujemy tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków,dodajemy natkę pietruszki. Wkładamy spowrotem wyjętą wcześniej część ziemniaków i zagniatamy ciasto.
    Ciasto wałkujemy na placki o grubości 5mm. Wycinamy szklanką kółka ( u mnie śr. szklanki 8cm)
    Na placka wykładamy farsz (ile zmiescimy),przykrywamy drugim plackiem łącząc dobrze brzegi.
    Gotowe * babeczki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 2-3 minuty.
    Podajemy np. polane cebulą zrumienioną na margarynie lub z ulubionym sosem.
    Smacznego.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .