Na dwie porcje potrzebujemy :
- 4 plastry z indyka (średnie)
- 150g Żurawina (łowicz w słoiczku)
- 1 łyżeczka przyprawa do kurczaka
- 1 łyżeczka papryka słodka w proszku
- 1/2 łyżeczka czosnek granulowany
- 1 duży plaster sera gouda (ewentualnie 2 )
- 1 łyżka oleju (do posmarowania blaszki)
- sól pieprz (wg uznania)
- nici do zawijania
Piersi z indyka myjemy,uszusamy,ręcznikiem papierowym.
Każdy kawałek rozbijamy na cienki placuszek z pomocą tłuczka przez woreczek żeby nam się mięsko nie podziurawiło. Na tacke wykładamy rozbite mięsko zakładajac jeden na drugi tzn. same brzegi.Nstępnie posypujemy delikatnie przyprawą do kurczaka,1/2 łyżeczki papryki słodkiej,czosnkiem granulowanym i solą i pieprzem.Wykładamy na to żurawinę kładziemy ser i zawijamy. Związujemy nićmi ,posypujemy resztą papryki ,przekładamy na talerz i wkłdamy do lodówki na min. 15 minut.
Po tym czasie wykładamy roladkę na posmarowaną blaszkę i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez pół godz.Po pierwszych 15 minutach przekręcamy ją na drugą stronę.I dalej pieczemy nastepne 15 minutek. Po tym czasie włączamy termoobieg i pieczemy jeszcze 10 minutek i gotowe. Podajemy z czym kto lubi ......
Np.z frytkami i ogóreczkiem ;D
SMACZNEGO . . . . .
Każdy kawałek rozbijamy na cienki placuszek z pomocą tłuczka przez woreczek żeby nam się mięsko nie podziurawiło. Na tacke wykładamy rozbite mięsko zakładajac jeden na drugi tzn. same brzegi.Nstępnie posypujemy delikatnie przyprawą do kurczaka,1/2 łyżeczki papryki słodkiej,czosnkiem granulowanym i solą i pieprzem.Wykładamy na to żurawinę kładziemy ser i zawijamy. Związujemy nićmi ,posypujemy resztą papryki ,przekładamy na talerz i wkłdamy do lodówki na min. 15 minut.
Po tym czasie wykładamy roladkę na posmarowaną blaszkę i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez pół godz.Po pierwszych 15 minutach przekręcamy ją na drugą stronę.I dalej pieczemy nastepne 15 minutek. Po tym czasie włączamy termoobieg i pieczemy jeszcze 10 minutek i gotowe. Podajemy z czym kto lubi ......
Np.z frytkami i ogóreczkiem ;D
SMACZNEGO . . . . .
powiem szczerze ze ten indyk wygląda super smacznie.
OdpowiedzUsuńślicznie wygląda :) uwielbiam żurawinę :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne danie.
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji i pozdrawiam serdecznie!