wtorek, 8 stycznia 2013

Udka z kurczaka na ostro

Dzisiaj proponuje cos na szybkiego,ale smacznego :)


Udka z kurczaka na ostro

5 udek z kurczaka (bez pałek, bez skóry i bez kości)
3 kolorowe papryki (zielona,żółta,czerwona)
1 średnia cukinia
1 duże czerwona cebula
2 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
1 duża/długa  papryczka chili
1 łyżka przyprawa do kurczaka
3 łyżki garam masala
2 łyżeczki paryka czerwona w proszku
3 łyżki przyprawa 5 smaków
3 łyżki przyprawa kuchni azjatyckiej wok
sól morska,pieprz świeżo mielony wg.uznania
1/2 szklanki wody przegotowanej

Z mięsa pozbywamy sie nadmiar tłuszczu,błonek.Myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso z dodatkiem soli,przyprawy do kurczaka i pieprzu.Gdy jest już podsmażone dodajemy drobno posiekaną papryczkę chili (z ziarenkami) i posiekany czosnek,dalej smażymy-mieszając ok.6-7 minut,zmniejszamy gaz,wlewamy pół szklanki wody i przykrywamy pokrywą.

Umyte warzywa tj.papryki kroimy w paseczki,cukinię w słupki (bez miąższu)o dowolnej długości a cebulę w krążki.Wszystko wsypujemy do warzyw-mieszamy. Następnie dodajemy resztę przypraw i dusimy od czasu do czasu mieszając.Gdy warzywa zmiękną odkrywamy pokrywę i całość jeszcze smażymy,mieszając do odparowania połowy płynu który się wytworzył podczas duszenia warzyw i gotowe.Na koniec próbujemy jeśli za mało doprawione to można sobie jeszcze doprawić wg.własnego uznania w/w przyprawami.
Podajemy np. z ryzem i ogórkiem konserwowym
Smacznego . . .
Danie jest bardzo ostre i bardzo smaczne.Polecam :)

4 komentarze:

  1. Ewa, zaadoptujesz mnie? :) Takie pyszne dania bym u Ciebie jadła :) pięknie i jak zwykle kolorowo, uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jesteś mistrzynią w kompozycji dań :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Gosiu :) ale twoje dania też są piękne i smaczne :)

      Usuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .