Może to danie nie wyglada zbyt pieknie ale jest Piekielnie ostre i diabelsko smaczne :-)
Porcja na trzy osoby :)
3 udka kurze
1-2 papryczki chili
1 średnia cukinia
1 ząbek czosnku
2-3 łyżki sos sojowy ciemny
2-3 łyżki sos czosnkowy z chili (Tao-Tao)
4 łyżki olej
1 saszetka ryż biały (u mnie125g)
sól morska-pieprz kolorowy (wg.uznania)
2 listki laurowe
3 ziarenka ziele angielskie
1 garść zielona pietruszka (umyta,osuszona i posiekana)
Ryż gotujemy zgodnie ze wskazówką na opakowaniu.
Umyte udka zalewamy zimną wodą.Dodajemy listki,ziele i gotujemy do miękkości.
Studzimy,obieramy ze skóry i rozdrabniamy za pomocą dłoni na srednie kawałeczki-odstawiamy.
Umyte warzywa:
Cukinię kroimy w kostkę(odrzucamy miąższ) Papryczkę chili razem z ziarenkami siekamy drobno w krążki.Czosnek kroimy w kosteczkę.
Na rozgrzany olej wrzucamy warzywa+ czosnek.Dodajemy sos sojowy ciemny,sos czosnkowy z chili i mieszamy ciągle do czasu aż nam lekko cukinia zwiędnie.Następnie dodajemy mięso i znowu mieszamy cały czas.Po krótkim podsmażeniu do całości dodajemy ryż i natkę pietruszki,ciagle mieszając.Całość jeszcze sobie doprawiamy solą , pieprzem i możemy podawać :-)
Ewciu jak dla mnie wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńMiłej niedzieli :)
Dziękuje Kasiu:)
OdpowiedzUsuńA dlaczego nie mogę zobaczyć twojego bloga :(
Wygląda przepysznie:) i ostre, coś dla mnie!:D
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite danie:)
OdpowiedzUsuńWidzę, że smakowicie spędzasz majówkę. Muszę się trochę porozglądać i zobaczyć jak kulinarnie zaczęłaś maj.
OdpowiedzUsuńWidzę, że smakowicie spędzasz majówkę. Muszę się trochę porozglądać i zobaczyć jak kulinarnie zaczęłaś maj.
OdpowiedzUsuńPysznie, kolorowo, super.
OdpowiedzUsuń