piątek, 12 czerwca 2015

Amarantusowy dorsz






Pyszna,delikatna w środku ryba z chrupiącą panierką z wierzchu ;)


600g świeżego dorsza (filet ze skórą)
1/3 szklanki mąki z amarantusa
1 jajko
2 łyżki mąki tortowej
sos z cytryny
woda
sól,pieprz świeżo mielony

Dorsza opłukujemy,osuszamy ręcznikiem papierowym i dzielimy na porcje (u mnie 5 porcji)
Każdą porcję kropimy cytryną oprószamy solą i pieprzem.
Do miski wsypujemy mąki,dodajemy jajko odrobinę soli i wodę - całość miksujemy (ciasto ma mieć gęstość śmietany)
Kazdy kawałek ryby maczamy w cieście i smazymy w głębszym oleju na złoto-brązowy kolor,odsaczamy na ręczniku papierowym i gotowe.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .