sobota, 21 lutego 2015
Żeberka pieczone
Potrzebujemy:
1 i 1/2 kg żeberek wieprzowych
3 łyżki majeranku
4 łyżki ketchupu
3 łyżki papryki czerwonej w proszku
3 łyzki papryki ostrej w proszku
200ml wina czerwonego wytrawnego
1 średnia główka czosnku
sól i pieprz wg.uznania
Umyte,osuszone żeberka dzielimy na porcje i każdą nacieramy solą i pieprzem.
Do miski dodajemy wino,papryki,ketchup,majeranek oraz obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Całość mieszamy i wkładamy porcje żeberek.Porządnie mieszamy aby mięso było dobrze obtoczone w marynacie.
Odkładamy na dwie godziny (można dłużej) w temperaturze pokojowej.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem.Wykładamy mięso,przykrywamy i pieczemy w 180*C około półtorej godziny. Na koniec odkrywamy i jeszcze chwilę podpiekamy.
Gotowe podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego :-)
* Proszę pamiętać że każdy piekarnik jest inny i czas pieczenia może być krótszy lub dłuższy
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
świetnie wyglądają te żeberka, aż chętnie bym je schrupała :) zapraszamy również do nas http://blotodlazuchwalych.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńUwielbiam zeberka :) ! Twoje wygladaja pysznie :)
OdpowiedzUsuń