niedziela, 10 lutego 2013

Pałki kurczaka z duszona cukinią i papryką

Wspaniałe soczyste mięsko :)
Polecam . . . .


Składniki

  • 8-9 pałek z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka złocista (wg.uznania)
  • przyprawa gyros (według uznania)
  • czosnek granulowany (według uznania)
  • papryka w proszku czerwona (według uznania)
  • sól,pieprz (według uznania)
  • rękaw do pieczenia
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona słodka papryka
  • 1 łyzka oleju
  • odrobinka soli

Pałki myjemy i oczyszczamy pod bieżącą wodą .
Następnie wcieramy w nie wszystkie w/w przyprawy.
Wkładamy do miski i odstawiamy na 1 godz. do lodówki
W międzyczasie myjemy paprykę i cukinię.Wycieramy porządnie ręcznikiem papierowym.
Kroimy w paseczki.
Na patelnię dodajemy 1 łyżke oleju i wrzucamy nasze warzywa delikatnie posypując je solą.
Dusimy pod przykryciem (mieszając od czasu do czasu ) ok 10-15 minut nie wiecej bo nam sie zrobi ciapa.
Po godzinie wyjmujemy mieso z lodówki wkładamy do rekawa z resztą zalewy jaka nam sie zrobiła w misce i mocno związujemy.Worek z mięchem przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Rozgrzewamy piekarnik do 200*C i pieczemy jedną godzinę ewentualnie 1 godzina i pietnaście minutek.
Podajemy  np. z frytkami. . . . . .
SMACZNEGO :-)

5 komentarzy:

  1. uwielbiam bawić się smakami i z mięsem drobiowym, bo wspaniale da się wykreować w nim smak. Apetyczne zdjęcia. mniam, mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. Szalejesz Ewuniu.Ta cukinia faszerowana polędwiczką,to mistrzostwo świata.Tym pałeczkom też nic nie brakuje.

    OdpowiedzUsuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .