sobota, 9 lutego 2013

Gulasz wołowy na winie

Przepis podpatrzyłam z książeczki ' Festiwal hiszpańskich win' coś niecoś pozmieniałam :) Gulasz smakuje rewelacyjnie.Polecam . . .



Gulasz wołowy na winie
Porcja na trzy osoby:

500g gulaszu wołowego
1 cebula
2 marchewki
3 zabki czosnku
2 ziemniaki
1 listek laurowy
1 papryka czerwona
2 pomidory (ja dałam puszkę pomidorów krojonych w zalewie 400g)
250ml czerwonego wina Monasterio de las Vinas
500ml bulionu
100ml oliwy lub dobrego oleju
sól morska pieprz świeżo mielony wg.uznania

Cebule i czosnek drobno siekamy.Marchew kroimy w plasterki,ziemniaki w kostkę  a  paprykę w paseczki.
Na połowie oliwy/oleju przesmażamy na rumiano wołowinę (pokrojoną w kostkę) po czym wykładamy ją na talerz.Do rondla wlewamy resztę oliwy/oleju i przesmażamy cebulę wraz z czosnkiem i marchewką.Po przesmażeniu dodajemy mięso doprawiamy solą,pieprzem i podlewamy winem.Dusimy aż wino odparuje o połowę.Następnie dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą,listek laurowy i bulion.Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 2 ,2,5 godzin.(od czasu do czasu mieszamy)Na 30 minut przed końcem dodajemy ziemniaki i paprykę i dusimy do miękkości ziemniaków. Gulasz podajemy od razu po przygotowaniu  posypany zieloną pietruszką . . . .
Smacznego :-)

4 komentarze:

  1. Wygląda oszałamiająco ! Po składnikach widać że jest aromatyczny i naturalny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Był na prawdę przepyszny :-) Pozdrawiam Ewa:-)

      Usuń
  2. wyszło pyszne, polecam przepis i dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę sie bardzo że wyszło i smakowało :) Pozdrawiam-Ewa :)

      Usuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .