Szybko,smacznie,zdrowo i kolorowo.Polecam :-)
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
Na dwie porcje:
280g łososia świeżego
1 średnia cukinia
6 kapeluszy boczniaków
1 papryczka chili (u mnie żółta)
1 czerwona cebula
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
2 garście fasolki szparagowej żółtej (u mnie mrożona)
2 płaskie łyżeczki musztardy rosyjskiej ostrej
sok z połowy mandarynki
olej kujawski ( u mnie z czosnkiem)
1/4 szklanki wody przegotowanej
2 łyżeczki drobno posiekanego cienkiego szczypiorku
kiełki rzodkiewki do dekoracji
sos sojowy ciemny,pieprz świeżo mielony,sól morska wg.uznania
Fasolke gotujemy w osolonej wodzie do miękkości,odcedzamy na durszlaku i przelewamy ją zimna wodą-odstawiamy.
Umyte,osuszone warzywa i grzyby kroimy w paski.Cebulę w krążki a papryczkę chili drobno siekamy.
Na głębszej patelni rozgrzewamy olej około 4 łyżki i wrzucamy wszystkie warzywa oraz grzyby.Solimy,pieprzymy i dodajemy sos sojowy wg.uznania,dodajemy 1/4 szklanki przegotowanej wody,mieszamy i dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw,od czasu do czasu przemieszając.
Jak warzywa sie duszą robimy rybę. Ściagamy ostrym nożem skórę,myjemy i osuszamy ją papierowym ręcznikiem,dzielimy na dwie części.Następnie wkładamy ją do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem.Po wierzchu smarujemy musztardą,posypujemy solą,pieprzem i drobno posiekanym szczypiorkiem oraz kropimy ją sokiem z mandarynki,przykrywamy naczynie folią aluminiową lub pokrywą.Tak samo robimy z drugą porcją łososia.Rozgrzewamy piekarnik do 180*C i wkładamy łososia na 20 minut i gotowe.
Wykładamy na talerz porcję warzyw i fasolkę na wierzch układamy rybę,posypujemy kiełkami i podajemy np.z ryżem :)
Smacznego.
Pyszności, przepis przyda mi się na piątek:)
OdpowiedzUsuńbuźka!
No to cieszę się,buziaki :*
OdpowiedzUsuńpysznosci:) takie apetyczne i kolorowe danie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ;)
Smakowicie podany łosoś.
OdpowiedzUsuńjakie pyszności:) Pięknie podany, śliczne kolory :) Daj trochę :)
OdpowiedzUsuń