Ryba i salsa nie są zbyt ostre,ponieważ usunełam pestki z chili.
Jesli ktos chce żeby była ostra to prosze 'pesteczki' zostawić :-)
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
Orzechowy pstrąg z pyszna salsą
NA DWIE PORCJE:
Pstrąg łososiowy 350g
50g orzeszków pistacjowych
1 mała czerwona papryczka chili (bez pestek)
1 jajko surowe
sól morska świeżo mielona
olej do smażenia kujawski
NA SALSĘ:
1 mała papryczka chili bez pestek żółta (posiekana drobno)
8 pomidorków koktajlowych (pokrojonych w ósemki)
1 garść posiekanego szczypiorku
1 garść posiekanej natki pietruszki
2 łyżki octu ryżowego
3 łyżki sosu sojowego-ciemnego
3 łyżki oleju kujawskiego
sok z jednej limonki
Rybę obrać ze skóry,umyć osuszyć,usunąć ości i przekroić na pół,posolić/odstawić.
Orzeszki obrać z łupinek i za pomocą wałka do ciasta rozdrobnić,przełożyć do miski.Papryczkę chili drobno posiekać i dodać do orzeszków.Wszystko razem wymieszać. Do miseczki wbić surowe jajo i rozbełtać.Wkładać kawałki ryby do jajka a pózniej panierować w orzeszkach.
Smażyć na mocno rozgrzanym oleju z obu stron po 3 minuty i gotowe.
Gdy ryba się smaży robimy salsę do ryby. Wszystkie w/w przyprawy i warzywa połaczyć ze sobą w misce , wymieszać i gotowe.
Usmażoną rybę wyłożyć na talerz,polać salsą i można podawać np. z ryżem i sałatą.
Smacznego :-)
bardzo wytwornie u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńRyba tak przyrządzona i podana z salsą musi być fantastyczna, świetny pomysł, Evicia! :)
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczna propozycja :)
OdpowiedzUsuńOrzechowa ryba! Pycha :)
OdpowiedzUsuńI jakie kolory...
Dzieki dziewczyny :-)
OdpowiedzUsuńTeż super danko z pstrągiem łososiowym:)
OdpowiedzUsuńZapiszę do wykorzystania!:)
uwielbiam pstrąga...i jeszcze te orzechy...mmm
OdpowiedzUsuń