czwartek, 3 stycznia 2013

Pstrąg łososiowy na paprykowej podusi

Moze ktoś się skusi na pysznego pstrąga łososiowego ?
Ryba jest pyszna,delikatna rozpływająca się w ustach .Polecam :)



Pstrąg łososiowy na paprykowej podusi

Pstrąg łososiowy filet świeży 350g
sok z dwóch plastrów cytryny
kilkanaście wiórek schłodzonego masła
3 kolorowe papryki (zielona,żółta,czerwona)
1 duża czerwona cebula
sól morska,pieprz świeżo mielony wg.uznania
2 łyżki olej
PONADTO:
1 łyzka olej,naczynie żaroodporne/blaszka,folia aluminiowa

Umyte,oczyszczone z gniazd nasiennych papryki kroimy w paski.Cebule obieramy i kroimy w krążki.Wszystko razem podduszamy na rozgrzanym oleju pod przykryciem do lekkiego zwiędnięcia-odstawiamy.
Umyte,oczyszczone z gniazd nasiennych papryki kroimy w paski.Cebule obieramy i kroimy w krążki.Wszystko razem podduszamy na rozgrzanym oleju pod przykryciem do lekkiego zwiędnięcia-odstawiamy.

Kiedy papryka sie dusi przygotowujemy rybę.Ściagamy skórę,myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym i przecinamy na pół.Porcje ryby wykładamy do wysmarowanego naczynia żaroodpornego.Na filety wyciskamy sok z cytryny,solimy,pieprzymy i rozrzucamy  kawałki  wiórek masła.Zakrywamy folią aluminiowa i pieczemy w 180*C  ok. 25 min.(grzanie góra-druga półka od góry)
Na talerz wykładamy porcję podduszonych warzyw na to układamy filet ryby i podajemy najlepiej od razu po przygotowaniu np. z ryżem :-)

6 komentarzy:

  1. Ewa pysznie wygląda ten pstrąg ;) Kolorowo - to luuubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj, chyba naprawde lubisz ryby :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. . . .oj bardzo Rogalik :-) proszę spróbuj a nie pożałujesz :) Pozdrawiam -ewa :)

      Usuń
  3. pięknie się prezentuje na paprykowej podusi - tak kolorowo ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. . . . yyhy i bardzo pysznie :) buśśśśśka MartynCiu :*****

      Usuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .