środa, 2 stycznia 2013

Ostre i aromatyczne skrzydełka

Dzisiaj zapraszam na ostre skrzydełka ;) mmmm to coś co lubie najbardziej :-)


Ostre i aromatyczne skrzydełka

8 dużych mięsistych skrzydełek
2 łyżki płatków zielonej papryki
100g śmietany 18%
3 łyżki ketchup łagodny
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka chili w proszku
2 łyżeczki papryka słodka czerwona w proszku
1 duża cebula czerwona
1 czubata łyzeczka imbir (może być świeży)
2 łyzki przyprawy garam masala
1 świeża papryczka chili
sól morska,pieprz świeżo mielony wg.uznania
PONADTO:
blaszka lub naczynie żaroodporne,1 łyżka olej

Z umytych i osuszonych skrzydełek odcinamy lotki.Wkładamy do miski i dodajemy płatki zielonej papryki,śmietanę,ketchup,chili w proszku,paprykę słodką,cebulę pokrojoną w krążki,imbir,garam masala,papryczkę chili pokrojoną w krążki,ząbki czosnku pokrojone w plasterki- solimy,pieprzymy i całość mieszamy,przykrywamy i wkładamy do lodówki na min.2h.
Rozgrzewamy piekarnik do 180*C i pieczemy 1h (grzanie góra-środkowa półka) Pod koniec odkrywamy skrzydełka i podpiekamy z włączonym termoobiegiem na złoty/brązowy kolor (jak kto lubi)
Podajemy z ulubionymi dodatkami :)

Skrzydełka wyszły pyszne,aromatyczne i bardzo ostre :-)

3 komentarze:

  1. widać, że aromatyczne! trudno to wytłumaczyc, ale wierzę na słowo :]
    pozdrawiam ciepło,
    szana!

    OdpowiedzUsuń
  2. to ja poproszę porcję na wynos! ;)

    OdpowiedzUsuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .