Z tej porcji wychodzi 6 kotletów widocznych na zdjęciu.
Składniki
- 250g ryby mintaj(u mnie mrożone filety)
- 3 łyżki koperek świeży-posiekany
- 5 łyżek stołowych czubatych marchewki startej na tarce o dużych oczkach
- 1 mała cebulka starta na tarce o dużych oczkach
- 1 jajko-surowe
- 5 łyżek bułki tartej + bułka do obtoczenia kotletów
- olej do smażenia
- sól morska,pieprz kolorowy wg.uznania
Etapy przygotowania
Rozmrożoną i odcisnietą rybę z nadmiaru wody przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa dwa razy.
Wkładamy do misy.Dodajemy koper,marchew,cebulę,jajko i bułkę tartą.
Wszystko solimy,pieprzymy i wyrabiamy na jednolitą masę.
Następnie za pomocą wilgotnych dłoni formujemy kotleciki i obtaczamy je z każdej strony w bułce tartej.
Na rozgrzanym oleju smażymy z obu stron na złoty kolor i wykładamy na ręcznik papierowy żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podajemy z czym kto lubi.Smacznego :-)
ŻYCZĘ WSZYSTKIM . . .
Wkładamy do misy.Dodajemy koper,marchew,cebulę,jajko i bułkę tartą.
Wszystko solimy,pieprzymy i wyrabiamy na jednolitą masę.
Następnie za pomocą wilgotnych dłoni formujemy kotleciki i obtaczamy je z każdej strony w bułce tartej.
Na rozgrzanym oleju smażymy z obu stron na złoty kolor i wykładamy na ręcznik papierowy żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podajemy z czym kto lubi.Smacznego :-)
ŻYCZĘ WSZYSTKIM . . .
Wygląda pięknie i pysznie się zapowiadają, może zrobię, ale mam tylko łososia, napewno zapisuję do zrobienia! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńŚwietne są te kotleciki:)
OdpowiedzUsuńJakie fajne kolorki dzięki tej marchewce! Koniecznie muszę zrobić, moja córcia uwielbia ryby w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńBardzo tu apetycznie! Smaki zgodne z moimi! Kotleciki super :)
OdpowiedzUsuńSuper kotlety smaczne!!! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń