Nawet się nie spodziewałam że polędwica z tuńczyka jest tak pyszna.
Dzisiaj zrobiłam i się przekonałam że jest fantastyczna .Polecam :-)
Porcja na dwie osoby :
Poledwica z tuńczyka 2szt.(mrożona 225g)
100g śmietana 18%
2 łyżeczki czubate majonez (u mnie winiary)
1 garść koperek świeży (umyty,osuszony i posiekany)
sól,pieprz wg.uznania
Do miseczki wlewamy śmietanę dodajemy majonez i koperek.Wszystko mieszamy na jednolitą masę.
Na spód naczynia żaroodpornego wlewamy połowę sosu śmietanowego.Na niego układamy polędwice ryby-bez rozmrażania.Solimy,pieprzymy i na wierzch każdej dajemy dodatkowo po kleksie jeszcze sosu.
Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200*C (grzanie góra-druga półka od góry) i zapiekamy 20 minut.
Po tym czasie wyciągamy i możemy podawać z czym kto lubi...
Ja podałam z ziemniakami piure i surówką . . .
SMACZNEGO :=)
Widzę, że jesteś specjalistką od ryb :), powiedz mi kochana jakim narzędziem dekorujesz skórkę cytryny? wiem jak to zrobić ale zastanawiam się jakim nożykiem to robisz?
OdpowiedzUsuńRobię to po prostu obieraczką do jarzyn ona ma z boku takie oczko.A jak chcę większe np. otworki to mam nozyk do robienia dekoracji warzyw.To wszystko :) Dzięluję Małgosiu :=)
UsuńRyba to mój słaby punkt, a Twoje są takie cudne i apetyczne. Proponuję od czasu do czasu wymiankę Ty mi rybkę ja Tobie torcik :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Nie ma sprawy,zgadzam się Huraaaaa :)
UsuńJuż trzeci raz robię tuńczyka z tego przepisu i polecam wszystkim:) Musiałam nieco zmodyfikować czas pieczenia i zrezygnować z folii aluminiowej, bo używam piekarnika halogenowego. Wychodzi pyszny!
OdpowiedzUsuńAnonimowy,nawet nie wiesz jak się cieszę że smakuje :) Twoje słowa znaczą dla mnie bardzo dużo.Dużo,dużo,dużo . . . . Dzięki ---pozdrawiam Ewa :)
OdpowiedzUsuńA jaka śmietana? Kwaśna? Śłodka?
OdpowiedzUsuńPani Olgo Ja dawałam kwaśną :)
Usuń