Dzisiaj zapraszam na dorsza :-)
Dorsz pieczony z granatem
5 sztuk filety z dorsza (świeże)
1/2 owocu granatu
sok z połowy limonki
1 malutaka papryczka chili
2 łyżki oliwy
sól morska i pieprz świeżo mielony wg.uznania
1 łyżka olej (do wysmarowania naczynia)
PONADTO:
wykałaczki,naczynie żaroodporne,folia aluminiowa
Granata kroimy na pół w poprzek i za pomoca np. pałki do ucierania obstukujemy go żeby nam wypadły wszystkie ziarenka do miseczki.Następnie do tego dodajemy drobno pokrojona papryczke chili,sok wyciśniety z limonki i oliwe.Całość mieszamy.
Umyte i osuszone filety dorsza solimy i pieprzymy.Każdy zawijamy w rulonik i spinamy wykałaczką.W środek każdego rulonika wkładamy po porcji wczesniej przygotowanej papki z granatu.(patrz zdjęcie)
Smarujemy naczynie żaroodporne olejem i wkładamy rybę.Przykrywamy folia aluminiową i pieczemy w 180*C ok. 25 minut (grzanie góra-środkowa półka) i gotowe.
Podajemy np. z ulubionym sosem i dodatkami....
Przepis na dobry , łatwy i smaczny sos znajdziecie tutaj:
http://evita0007.blogspot.com/2012/04/tunczyk-pieczony-w-sosie.html
Brzmi super. Lubię połączenie granatu z mięsami, może z rybą też by mi posmakowało?:)
OdpowiedzUsuńMyślę że tak :) tylko proponuję kupić dorsza wiekszego bardziej mięsistego żeby nie wyszło za suche :-)
UsuńExtra i ślicznie podane.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńDzięki Chris,miło mi :-)
UsuńWitam!tak smacznie tu u Ciebie ,że chyba zagoszczę na dłużej.Może i mnie się coś uda ugotować korzystając z twoich przepisów.Jeżeli miałabyś ochotę pooglądać co można stworzyć z gazety ,to zapraszam do siebie.pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńDziekuję :) Byłam u ciebie ,zobaczyłam jakie piekne rzeczy potrafisz stworzyć i zostałam :-)
Usuń