Ostre danie.Coś co bardzo lubię ;)
1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
150g makaron długi np.spaghetti lub inny
1,5cm imbir świeży
10cm por jasna część
1 opakowanie Hortex warzywa na patelnię z przyprawą orientalną
200g fasola czerwona (po odsączeniu)
3-4 łyżki olej
3 łyżki sos chili z czosnkiem
1/2 łyżeczka papryka chili w proszku
2 łyżeczki przyprawa do kurczaka (kurczak złocisty)
1 szklanka woda przegotowana
3 łyżeczki soser (winiary)
sól,pieprz wg.uznania
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Płuczemy i odcedzamy na durszlaku-odstawiamy.
Umytą pierś kroimy w kostkę.Obrany imbir ścieramy na tarce o grubszych oczkach.Pora kroimy w krążki.
W rondlu lub na głebokiej patelni rozgrzewamy olej.Dodajemy pierś z porem doprawiamy w/w przyprawami i smażymy mieszając około 8 minut.
Następnie dodajemy mieszankę warzyw (ale bez tej przyprawy orientalnej)wodę, imbir i odsączoną fasolę-mieszamy.Całość dusimy do miękkości warzyw z mrożonki.
Po tym czasie odkrywamy dodajemy soser i znowu mieszamy chwilkę.Następnie dodajemy wcześniej ugotowany makaron dokładnie mieszamy ze wszystkimi składnikami (można sobie jeszcze doprawić) i wykładamy na talerze.Podajemy od razu po przygotowaniu.....
SMACZNEGO :-)
kradnę ;).
OdpowiedzUsuńKradnij ;D
UsuńChyba wypróbuję, tylko będę musiał uważać z sosem chili i mielonym chili. Te moje w takiej dawce kładą na łopatki kompanię wojska (przed walką, czyli w pełnym składzie). Z małymi zmianami dotyczącymi przypraw będzie super "przekąska".
OdpowiedzUsuńPychole
Taką kompozycję także robię często, na szybko. Moja rodzinka uwielbia takie dania
OdpowiedzUsuń