wtorek, 28 lutego 2012
Kurczak z porem i imbirem
Szybkie do zrobienia i bardzo smaczne danie.Polecam :-)
Na dwie wieksze lub trzy mniejsze porcje :)
1 sztuta pora część biała i zielona (większa)
1 pojedyncza pierś z kurczaka
2 łyżki sos sojowy ciemny
1,5cm imbir świeży
2 ząbki czosnku
1 garść nać pietruszki (umyta,osuszona i posiekana)
4 łyzki oleju do smażenia
2 łyżki sos czosnkowy z imbirem
2 łyżeczki przyprawa do kurczaka
sól,pieprz (wg.uznania)
Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym-kroimy na cienkie paseczki.
Pora płuczemy pod bieżącą wodą,osuszamy i kroimy w krążki.Imbir obieramy i kroimy w kosteczkę.Pokrojone mięso wrzucamy do miski.Dodajemy przyprawy,nać pietruszki oraz obrany czosnek i imbir przeciśnięty przez praskę.Wszystko razem mieszamy i wkładamy do lodówki na 1h.Po tym czasie rozgrzewamy olej na patelni i smażymy paski mięsa wraz z pozostałą marynatą ciagle mieszając tj.około 7-8 minut.Nastepnie dorzucamy pora-mieszamy i dusimy pod przykryciem do czasu aż zmięknie i gotowe.(Możemy sobie jeszcze ewentualnie doprawić solą i pieprzem,ale u mnie nie było takiej potrzeby)
Podajemy z czym kto lubi.Ja podałam z ryżem :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
wow jakie kolory!!! szczególnie intryguje mnie ten niebieski ryż :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwow tym ryzem mnie zabiłaś?! czym go zabarwiłaś?
OdpowiedzUsuńBarwnikiem spożywczym :-)
Usuńwow bardzo niebanalny pomysl z tym barwnikiem! Zainspirowalas mnie:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń