środa, 8 lutego 2012
Francuski a'la krokiet
Francuski a'la krokiet idealnie sprawdził się jako danie główne :-)
Na dwie porcje:
275g cisasto francuskie (1 opakowanie)
350g kapusta kiszona
300g grzyby (ja miałam opieńki mrożone,ale mozna użyć innych leśnych grzybów)
1 żółtko
3 łyżki olej do smażenia
1 średnia cebula
2 płaskie łyzeczki przyprawa do bigosu (niekoniecznie)
4 paski ser żółty
sól,pieprz kolorowy (wg.uznania)
Grzyby rozmrozić i pokroić w kostkę.Kapustę ugotować do miękkości-wystudzić i posiekać dość drobno.Cebulę obrać i również pokroić w kostkę.Na patelni rozgrzac olej podsmażyć cebulę następnie dodać grzyby a na końcu kapustę.Doprawić przyprawami i chwilkę przesmażyć.Odstawic do wystygnięcia.Ciasto francuskie przekroić na pół.Na środek ułożyć farsz po całej długości a na farsz po dwa paski sera.Końce ciasta poprzecinać w paski (jak na zdjęciu) następnie zakładamy jeden na drugim tak jak byśmy robili warkocz.Całość smarujemy roztrzepanym żółtkiem i wkładamy do rozgrzanego do 170*C i pieczemy około 30 minut.
Do popicia podałam czerwony barszczyk.
SMACZNEGO :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
fajnie wygląda, a o wiele szybciej się robi;)
OdpowiedzUsuńLadnie wyglada, ale to sie chyba nazywa kulebiak ...?
OdpowiedzUsuńBardzo malownicze danie. Podoba mi się, bo odpada smażenie. Lubię ten sposób zaplatania ciasta, jest łatwy i niezwykle efektowny.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie dania w cieście francuskim. Szybko i smacznie!
OdpowiedzUsuńaż ślinka cieknie... mniammm ;D
OdpowiedzUsuńBardzo wykwintna wersja przaśnego kulebiaka! Cudo. :)
OdpowiedzUsuń