czwartek, 3 listopada 2011

Karkówka z Pieczarkami

Taka sobie była smaczna karkóweczka :)
POTZRBUJEMY:

Porcja na dwie osoby:

2 grubsze plastry karkówki
2 listki laurowe
3 ziarenka pieprzu czarnego
2 łyżeczki przyprawa do karkówki
1 kostka mięsna
1 1/2 szklanki przegotowanej wody
400g pieczarki
sól (raczej nie będzie konieczna,ponieważ kostka jest dość słona)
2 łyżeczki suszona pietruszka
15g płatki suszone czosnku (można dodać świeży)
olej do podsmażenia karkówki
1 łyzka oliwy
1 łyżka mąki



Mięso myjemy-osuszamy.Wcieramy w nie przyprawę do karkówki i podsmażamy na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor.Kostkę mięsną rozpuszczamy w gorącej wodzie.Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i dodajemy połowę płatków suszonych czosnku.Na to kładziemy podpieczone mięso.Na mięso układamy obrane i pokrojone w plastry pieczarki.Posypujemy resztą czosnku,dodajemy pokruszone listki laurowe,ziarnka pieprzu i suszoną pietruszkę.Wszystko zalewamy wywarem z kostki mięsnej.Przykrywamy naczynie i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190*C i dusimy 1h.W połowie czasu przekręcamy mięso.Po tym czasie wykładamy mięso na talerz i przykrywamy folią żeby nie wystygło.A  wywar z mięsa szybko przelewamy do rondelka i zaciągamy mąką z odrobiną wody energicznie mieszając żeby nam się kluchy nie porobiły.Ewentualnie gotowy sos można sobie jeszcze doprawić solą czy vegetą jak by był za mdły.Gotowym sosem polewamy karkówkę i serwujemy od razu na ciepło.

Podajemy np. z ziemniakami i dowolną surówką.

SMACZNEGO....

Mieso jest na prawdę soczyste i smaczne.Polecam :)

4 komentarze:

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .