poniedziałek, 31 października 2011

Dorsz Szafranowo-Cytrynowy

Dorsz Norweski tzw.Czarniak jest rybą która charakteryzuje się wyrazistym i nieco pikantnym smakiem.Przyrządzona z szafranem jest wspaniała:)
Potrzebujemy:

  • 3 płaty Dorsz Norweski- Czarniak świeży( ze skórą)
  • 1/2 cytryna
  • 3 łyzki masło
  • 2 szczypty szafran-nitki
  • 1 jajko
  • sól,pieprz (wg.uznania)
Płaty ryby myjemy - osuszamy ręcznikiem papierowym. Pół cytryny wyciskamy do miseczki do tego dodajemy szafran i mieszamy. Rybę solimy,pieprzymy z obu stron nastęnie smarujemy ją naszą marynatą i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.W innej miseczce rozkłócamy jajko. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy masło. Wyciągamy rybę smarujemy płaty od skóry rozbełtanym jajem i wkładamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy krótko ale jak ona nam się podsmaża od strony skóry to wtedy smarujemy jajkiem jej drugą stronę.Gdy od strony skórki już jest gotowa,przekręcamy na drugą stronę,chwilunię smażymy i gotowe....

Pamiętajmy świeża ryba nam się nie rozpadnie :-) 
Podajemy z czym kto lubi.Smacznego :-)

3 komentarze:

  1. Wygląda ciekawie. Jeszcze nie jadłam ryby z dodatkiem szafranu. Chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  2. taka rybka musi smakowac super:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ wspaniałe, wyrafinowane danie! Ech, spróbowałabym właśnie teraz, w dodatku taka jestem głodna...! :))

    OdpowiedzUsuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .