poniedziałek, 10 października 2011

Piegowate Kopytka

Co zrobić gdy nam zostaną ziemniak z dnia poprzedniego. Po prostu kopytka ;)
A żeby nie były nudne,to zrobiłam z pietruchą :)
Niby jak zwykłe kopytka, a jednak niezwykłe bo maja super fajny posmak pietruchy :-)
POTRZEBUJEMY:
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajo
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • mąka 6-7 łyżek (jak mało dodać więcej) tak żeby ciasto odchodziło od reki
  • sól
Pietruchę myjemy osuszamy porządnie. Ugotowane,przestudzone ziemniaki tłuczemy lub przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy jajo,make (szczyptę soli) posiekana pietruszkę i wyrabiamy ciasto.. Stolnicę posypujemy mąka i robimy wałeczki,następnie je spłaszczamy i kroimy pod lekkim kątem kopytka (wielkość według uznania) Na gotującą wodę z odrobiną oleju wrzucamy kopytka.Po wypłynięciu ich na wierzch gotujemy 1 minutkę i gotowe :)

 Pozdrawiam wszystkich razem z moim Bendżolinem,życząc miłego Poniedziałku :)

1 komentarz:

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .