wtorek, 25 października 2011

Pałki Na Ostro


Pyszne Ostre udka z kurczaka = niebo w gębie.Polecam :)
Potrzebujemy :
  • 6 sztuk pałki z kurczaka
  • 1 papryczka chili
  • 1 papryczka peperoni
  • 2 średnie cukinie
  • 20g czosnek płatki
  • 2 łyzki oliwy do wysmarowania naczynia żaroodpornego
  • Na marynatę:
  • 7 łyżek oliwy
  • 1 łyzka imbir w proszku
  • 2 łyzka ocet balsamiczny
  • 4 łyzka sos sojowy-ciemny
  • 1 kostka czosnek
  • 2 łyżki curry
  • 2 łyżki ocet winny-czerwony
  • sól,pieprz (po około 3 szczypty,mozna więcej to już rzecz gustu)
Pałki , cukinię i papryczki porządnie myjemy. Z powyższych składników robimy marynatę i przekładamy do niej udka,na wierzch kładziemy pokrojoną w krążki papryczkę chili--przykrywamy .Wkładamy do lodówki najlepiej na noc.Jeśli nie ma takiej opcji to chociaż na 2h żeby wszystko ładnie się zamarynowało (przegryzło) Umytą cukinię kroimy w plastry nie za grube około 0,5cm. Naczynie smarujemy oliwą i teraz tak: Na spód dajemy połowę cukini,pokrojoną papryczkę pepperoni i 10g płatków czosnku. Na to wykładamy pałki i na nie kładziemy resztę cukini i czosnku.Zalewamy resztą marynaty wraz z papryczką ,przykrywamy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika 180*C środkowa półka grzanie (góra-dół) na półtorej godziny.Przed końcem mozna odkryć i sobie ładnie podpiec. Po tym czasie wyciągamy rozkładamy na talerze i . . . .
SMACZNEGO . . . .

10 komentarzy:

  1. takie koko to ja uwielbiam, konkretny smaczek i faktycznie niebo w gębie

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne pałki;) uwielbiamy drób - pozycja do spróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  3. przepis całkiem ciekawy (ja bym jednak dała prawdziwy czosnek zamiast kostek o takim smaku)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nina,ja do marynaty dałam kostkę czosnkową,a dodatkowo do całości jeszcze dodałam 20g czosnek płatki,i one są na prawdę super aromatyczne i pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. wierzę Ci,że dobre, z takimi składnikami inaczej być nie mogło :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzięki Nina :) Miłego popołudnia :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Na ostro ,dobrze doprawione .Pyszności

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszności! Jeszcze rok temu też używałam tych czosnkowych płatków i kostek, nie przeczę, dobre, ale jednak wróciłam do natury u używam czosnku świeżego! ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. No moja droga ,to faktycznie na ostro ...wszystko byl by tylko dla mnie ,bo Zygfryd lubi tylko mnie na ostro ;)

    OdpowiedzUsuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .